Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която не трябва да спечели

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна, припомни той

Кулеба, Столтенберг, Борел
Кулеба, Столтенберг, Борел Източник: НАТО

Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава. Той мислеше, че може да унищожи Украйна и да внесе сред нас разделение, подцени решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единство. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

 

Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както днес заяви, той се подготвя за продължаване на войната. Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, призова Столтенберг.

 

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН, добави генералният секретар.

 

Той изрази тревога за възможността Китай да предостави оръжие на Русия. Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него. В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването, отбеляза Столтенберг.

 

С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения, добави той. Борел отбеляза, че в разговорите си с китайската страна е получил уверение, че Пекин няма да снабдява руските сили с оръжие. Русия разрушава градове, вместо да направи крачка назад към прекратяване на огъня, както призоваваме, посочи той.

 

Нашата подкрепа за Украйна е необходима, за да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието, обобщи той. Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно, заяви Кулеба.

 

Той съобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е обсъден мирният план на Пекин. Очакваме да получим текст, за да направим заключения. Намирането на изход към мира остава наша първостепенна цел, каза Кулеба.

 

Украйна и Китай споделят виждането за териториалната цялост, така че всичко, което прави Пекин по повод войната в Украйна, би трябвало да бъде насочено към защитата на украинската териториална цялост, обобщи украинският външен министър.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени