Столтенберг: Украинските пилоти на F-16 ще могат да атакуват цели в Русия

Това съобщи Анадолската агенция

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

"Украинските пилоти на F-16 ще имат право да нанасят удари по легитимни военни цели в Русия". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че сега е невъзможно да се каже кога Украйна ще има на разположение изтребители, предаде Анадолската агенция, цитирана от БГНЕС.

 

Столтенберг потвърди, че всички съюзници на Киев искат изтребителите да се появят в Украйна възможно най-скоро, но отбеляза, че ефектът от F-16 ще бъде по-голям, ако пилотите, екипажите и другият помощен персонал са добре обучени.

 

Изтребители F-16
Изтребители F-16 Източник: Sourceonit

"Затова смятам, че трябва да се вслушаме във военните експерти за това кога точно ще бъдем готови или кога съюзниците ще бъдат готови да започнат да изпращат и доставят F-16. Колкото по-рано, толкова по-добре", каза генералният-секретар.

 

Според него всеки съюзник сам ще реши дали да достави F-16 на Украйна, а страните-членки на НАТО се придържат към различни политики.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени