Столтенберг: Упоритостта на ВСУ и огромната подкрепа от НАТО ще помогне на Украйна да спечели тази война

Трябва да сме подготвени за дългосрочната перспектива (на конфронтация между НАТО И Русия, бел. ред.), това може да продължи много, много, много години, каза Столтенберг

Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг Източник: NATO

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи прогноза дали въоръжените сили на Украйна ще успеят да изтласкат руските нашественици от своята страна до границите от 1991 година.

 

"Войната по своята същност е непредсказуема, затова винаги се опитваме да бъдем внимателни и да не правим големи прогнози. Но това, което вече видяхме, е силата, това е сръчността на украинските въоръжени сили", каза Столтенберг в интервю за TCH.

 

Той отбеляза, че руският диктатор Владимир Путин е смятал, че ще превземе Киев в рамките на няколко дни. Но украинските защитници изтласкаха нашествениците на север в самото начало на войната, след това на изток - в посока Харков, след това на юг, освобождавайки Херсон. 

 

Както отбеляза генералният секретар на НАТО, целият свят сега вижда как украинците се изправят срещу хиляди войници, които Руската федерация хвърля на бойното поле, опитвайки се отново да завземе украинските територии.

 

"Ето защо, що се отнася до мен, смелостта, силата и постоянството на украинските въоръжени сили, умножени по нарастващата подкрепа на членовете на НАТО и страните партньори, ще направят възможно Украйна да спечели тази война. А това е изключително важно, защото в противен случай светът ще стане много по-опасен и уязвим", заключи Столтенберг.

 

Столтенберг също така подчерта, че конфронтацията между Северноатлантическия алианс и Москва може да продължи много години. "НАТО трябва да бъде подготвена за продължително противопоставяне с Русия вследствие на непосредствената криза, предизвикана от  нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна. Трябва да сме подготвени за дългосрочната перспектива (на подобна конфронтация, бел. ред.), това може да продължи много, много, много години", каза Столтенберг.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени