Стотици жертви на рекордните жеги от 50 градуса в Канада

Западна Канада и северозападната част на САЩ са обхванати от невиждана гореща вълна

Стотици жертви на рекордните жеги от 50 градуса в Канада
Стотици жертви на рекордните жеги от 50 градуса в Канада Източник: РИА Новости

Западна Канада и северозападната част на САЩ са обхванати от невиждана гореща вълна. Министерството на околната среда публикува предупреждения за високи температури в канадските провинции Британска Колумбия и Алберта, както и в части от Саскачеван, Юкон и Северозападните територии. Селцето Литън стана световноизвестно, след като три пъти беше отчетен абсолютен рекорд за Канада. Последните показания са наистина невероятни - 49,5 градуса.  Това са най-високите температури, отчитани някога в Канада. През уикенда термометрите показваха над 40 градуса по Целзий в целия щат. Предишната най-висока температура в Канада е отчетена през далечния юли 1937 година - 45 градуса по Целзий в два града в провинция Саскачеван. Очаква се горещата вълна да продължи през цялата седмица. 

В засегнатите райони на Канада училищата и ваксинационните центрове затвориха врати, общинските власти разкриват центрове за аварийно охлаждане, а социални работници раздават бутилки с вода и шапки. В магазините преносимите климатици и вентилатори са разпродадени. Във Ванкувър властите инсталираха импровизирани фонтани и пръскачки по улиците. Хора, които не разполагат с климатици в домовете си, съобщават, че са нощували в автомобилите си или в подземни гаражи - заедно с домашните си любимци.

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени