Страховитите ракети Storm Shadow/SCALP започват унищожаването на всички военни цели в руските Курска и Белгородска области

Франция даде на Украйна право за това

Крилата ракета Storm Shadow-SCALP
Крилата ракета Storm Shadow-SCALP Източник: Telegram

Франция всъщност разреши използването на крилати ракети с голям обсег "Storm Shadow" (наричани във Франция SCULP) за нанасяне на удари по летища в районите на Курск и Белгород, заяви пред Би Би Си офицер от военната авиация, пожелал да остане анонимен.

 

Той отбеляза, че думите на френския президент Еманюел Макрон за необходимостта да се позволи на Киев да нанася удари по руски военни обекти могат да се тълкуват като разрешение за нанасяне на удари по летища в граничните райони.

 

"Смятаме, че трябва да позволим на Украйна да унищожи военни обекти на територията на Русия, откъдето се изстрелват ракети и се извършва обстрел на територията на Украйна. Но те не трябва да имат право да нанасят удари по други цели в Русия", каза френският президент.

 

Според Би Би Си подобни военни операции ще бъдат ограничени, тъй като въоръжените сили на Украйна не разполагат с подходящи самолети за такива задачи. Украинските Су-24, оборудвани с ракети Storm Shadow, трябва да се приближат до руската граница, за да ги изстрелят, което ги прави уязвими за системите за противовъздушна отбрана на държаваат-агресор.

 

Самолетите F-16 са по-подходящи за подобни задачи, но все още не е ясно дали западните страни ще позволят използването на американски изтребители за нанасяне на удари по руски военни цели.

 

"Мисля, че използването на каквото и да е оръжие, западно оръжие, на територията на Русия е въпрос на време", заяви преди дни украинският президент Володимир Зеленски.

 

Миналия петък президентът на САЩ Джо Байдън позволи на Украйна да използва американско оръжие за нанасяне на удари по военни обекти в Русия. По-рано американският президент се противопостави на това, опасявайки се, че подобна стъпка ще доведе до ескалация и допълнително въвличане на САЩ в конфронтацията между Русия и Украйна.

 

Държавният глава беше принуден да промени позицията си от руската офанзива край Харков. Досега обаче Белият дом позволи на въоръжените сили на Украйна да използват американско оръжие за атаки дълбоко в Руската федерация само от района на Харков.

 

Заедно със САЩ повече от десет европейски държави, както и Канада, позволиха на Украйна да използва техните оръжия, за да нанася удари по военни обекти в Руската федерация. Освен това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова за премахване на ограниченията за въоръжените сили на Украйна на 25 май, а малко преди това група американски конгресмени отправи съответно искане към ръководителя на Пентагона Лойд Остин.

 

На 28 май ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ударите на украинската армия на руска територия са в съответствие с международното право, ако ударите са "пропорционални". В същото време той подчерта, че всяка страна доставчик трябва самостоятелно да определи дали да позволи на Киев да използва оръжие срещу цели в Русия или не.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Байдън: Само Бог може да ме откаже от участие в изборите

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън се увеличава, а демократите се притесняват, че опасенията за напредналата възраст президента може да се окажат решаващи на изборите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени