Страна от Глобалния Юг може да е домакин на втора конференция за мир в Украйна, каза съветник на украинския президент

заяви Игор Жовква, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Володимир Зеленски
Володимир Зеленски Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Киев смята, че домакин на втора конференция за мир в Украйна може да бъде страна от Глобалния Юг. Повече от 90 страни участваха в първата конференция в Швейцария миналата седмица.

 

"Има няколко държави, които предлагат домакинство, и мога да кажа с голяма вероятност, че такава среща може да се проведе в някоя от страните от Глобалния Юг", заяви Игор Жовква, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

 

Украйна иска следващата среща на върха да бъде свикана преди края на годината, каза той. Русия може да бъде поканена, ако е готова да разгледа пътната карта, представена от Украйна, и ако не поставя ултиматуми, отбеляза Жовква.

 

На 14 юни руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще сложи край на войната в Украйна, ако Киев се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО и от четири украински области, за които Москва претендира и които са частично окупирани от руските сили. Киев отхвърли исканията, като каза, че те са равносилни на капитулация.

Още от "Светът"

Рекордна финансова подкрепа за Демократическата партия след оттеглянето на Байдън

Според анализ на "Ню Йорк Таймс" вноските за кампанията са скочили от средно от $200 000 на час непосредствено преди съобщението на Байдън до $7,5 млн. за един час след оттеглянето му

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени