Страните от Вишеградската четворка заклеймиха нападението на Русия срещу Украйна! Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия, написа в Twitter полският премиер Моравецки

Във времена, когато демократичният свят иска да живее в мир, Русия иска война. Готови сме и ще действаме обединени, каза словашкият премиер Едуард Хегер

Матеуш Маровецки
Матеуш Маровецки Източник: Bi.gazeta.pl

Нападението на Русия срещу Украйна е "варварски акт на агресия" и Чехия ще отговори заедно със съюзниците си, заяви днес външният министър Ян Липавски, предаде Ройтерс. "Решението на Кремъл да започне напълно непровокирано нападение е неприемливо и в противоречие с международното право", заяви той в Tуитър.

 

 

"Заедно със съюзниците си ще отговорим на този варварски акт на агресия". Полският премиер Матеуш Моравецки призова днес за незабавна реакция на агресията на Русия в Украйна, като поиска "възможно най-жестоките" санкции. "Трябва незабавно да отговорим на престъпната агресия на Русия в Украйна", написа Моравецки в Tуитър. "Европа и свободният свят трябва да спрат Путин. Днес Европейски съвет трябва да одобри възможно най-жестоките санкции. Нашата подкрепа за Украйна трябва да бъде реална".

 

 

Министърът на външните работи на Унгария заяви днес, че "войната е най-лошия сценарий". Оценката си той направи часове след като Русия нападна съседна Украйна. В допълнение към това говорителят на правителството Пьотър Мюлер подчерта:" Сега е време за укрепване на източния фланг на НАТО. Очакваме такива решения да бъдат взети".

 

"Задачата сега, както винаги, е да се гарантира сигурността на унгарския народ" , заяви външният министър Петер Сиярто на официалната си страница във Фейсбук."Нашето посолство в Киев работи и е готово да помогне унгарците, които се намират в Украйна в момента".

 

Премиерът на Словакия Едуард Хегер осъди "по възможно най-силен начин" атаката на Русия срещу Украйна. "Във времена, когато демократичният свят иска да живее в мир, Русия иска война. Готови сме и ще действаме обединени", каза той.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени