Стрелба и насилие. Талибаните вече нарушават обещанието си да управляват мирно

Пълна катастрофа е, разказва един от очевидеците на случващото се на кабулското летище

Талибани
Талибани Източник: iStock

Талибаните издирват активно свои опоненти, предупреждава поверителен доклад на ООН, цитиран от френския в. "Либерасион". На прицела им са бившите членове на афганистанската армия и полиция, както и лица, работили за САЩ или НАТО. Обещанието на талибаните да не си отмъщават на противниците си не издържа дълго. 

 

Въоръжени представители на талибаните спират хора, които се опитват да стигнат до летището в Кабул и да напуснат Афганистан. В същото време бойци на ислямистката групировка разпръснаха с насилие протест в източната част на страната, съобщава "Свободна Европа". Това противоречи на първите заявки на талибаните, че ще позволят на всички желаещи да напуснат страната и че ще управляват мирно.

 

Свидетели разказват пред Ройтерс, че талибани не позволяват на хора да стигнат до летището в Кабул, включително и на такива, които притежават необходимите документи. "Пълна катастрофа е. Талибаните стреляха във въздуха, блъскаха хората, удряха ги с автомати "Калашников", разказва един от очевидец пред агенцията.

 

Най-малко трима души са загинали в Джалалабад, на 150 км източно от столицата, където в сряда се проведе протест срещу талибаните. Двама свидетели заявяват пред Ройтерс, че местни хора са се опитали да издигнат афганистанското знаме, след което талибаните са започнали да стрелят по тях.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени