СТРЕЛБА В БРЮКСЕЛ: Издирват радикализиран ислямист, убил двама шведски футболни фенове

Той крещял, че е член на терористичната организация "Ислямска държава"

Ислямският терорист, който уби двама шведски футболни запалянковци в центъра на Брюксел
Ислямският терорист, който уби двама шведски футболни запалянковци в центъра на Брюксел Източник: Скрийншот видео кадър

Терор в центъра на Брюксел. Полицията е на крак и издирва радикализиран ислямист, който по-рано застреля двама футболни фенове. Свидетели разказват, че около 7 ч. вечерта мъж, облечен като строител, започнал да стреля на посоки.

 

Той крещял, че е член на терористичната организация "Ислямска държава" ("ИДИЛ") и се бори за честта на мюсюлманите по света. Стрелецът открил огън по бизнес сграда в района, където ранил портиера и счупил десетки прозорци, а по-късно се придвижил към съседните улици. 

 

По първоначална информация, двамата загинали са шведски граждани, които отивали на футболен мач на националните отбори на Швеция и Белгия. Преди минути властите прекратиха двубоя и наредиха на публиката да не напуска стадиона. 

 

Селекционерът на Швеция Яне Андершон и капитанът на отбора Виктор Линдельоф разкриха как се е стигнало до решението за прекратяване на евроквалификацията с Белгия на полувремето при резултат 1:1 заради терористичния акт. 

 

 "Слизам на почивката и получавам тази информация и веднага усещам, че е напълно нереална по някакъв начин. В какъв свят живеем днес? Ужасно съжалявам", каза Андершон.

 

"Когато започнахме да говорим за това с играчите, бяхме 100% единодушни, че не искаме да играем, от уважение към пострадалите и техните семейства", продължи селекционерът на Швеция, цитиран от "Афтонбладет". 

 

"Според белгийски медии извършителят е 45-годишен тунизиец. Преди час премиерът Александър де Кро направи извънредно съобщение, от което стана ясно, че нападателят е целял да убие специално шведски футболни запалянковци. От тук нататък вече всеки може да стане цел на терористи. Най-вероятната причина за нападението е заради случаите с изгарянето на Корана в Швеция. След атаката полицията започна обиски в квартал "Скарбек”, където живеят много имигранти”, поясни за NOVA журналистът Момчил Инджов от Брюксел.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени