Супер вторник в САЩ: Гласуване в 15 щата и една територия на първични избори

Преди днешния ключов вот Тръмп спечели подкрепата на републиканците и в Северна Дакота

Тръмп-Байдън
Тръмп-Байдън Източник: Колаж/ Zonanews

Днес в Съединените щати е Супер вторник - най-големият ден в първичните избори преди президентските избори през ноември. Избирателите гласуват в 15 щата и една територия.
 
Изходът от вота ще засили или ще отслаби позициите на Джо Байдън и Доналд Тръмп, които се стремят към реванш през есента. На този фон, Върховният съд на Съединените щати върна правото на Тръмп за участие в първичните избори, отменяйки решението на съда в Колорадо.

 

Съдиите единодушно отмениха решението на Върховния съд на щата от 19 декември, с което Тръмп бе премахнат от листата за първичните избори на Републиканската партия с аргумента, че е участвал в насърчаване на бунта на 6 януари 2021 г. срещу Капитолия. Решението слага край на опитите в Колорадо, Мейн, Илинойс и други щати да изключат Тръмп от избирателните списъци. Преди днешния ключов вот Тръмп спечели подкрепата на републиканците и в Северна Дакота.

 

Джо Байдън изостава и губи почвата под краката си, както и подкрепата на своите съмишленици. При Доналд Тръмп е обратното. Така вижда ситуацията журналистът Симеон Гаспаров. И двамата са силни характери, но Байдън не може да мисли адекватно. И това е проблем. Тръмп умее да се предлага като бизнесмен, както и да омайва хората, коментира Гаспаров в "Денят започва"по БНТ.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени