Суверенистката десница се обединява около Орбан под лозунга: "Силни семейства за силни нации"

Виждаме криза, която ни е събрала тук днес, криза, която удря по самата същност на цивилизацията, каза Майк Пенс

Майк Пенс на форума в Будапеща
Майк Пенс на форума в Будапеща Източник: АП

Под лозунга: "Силни семейства за силни нации" унгарският премиер Виктор Орбан и бившият американски вицепрезидент Майк Пенс защитиха днес в Будапеща суверенитета и "семейните ценности", в първия ден от двудневната среща на високо равнище по демографски проблеми, превърнала се във форум на суверенистката десница, предаде агенция Франс прес. Преди включването утре в срещата на френския журналист и писател Ерик Земур, който може би ще се кандидатира за президент, участниците се редуваха на трибуната за изказвания с критичен, нелиберален патос.

 

"За да просперира нашата цивилизация..., нашият приоритет трябва да бъде запазването и укрепването на семействата, върху които са изградени нашите нации", каза Пенс и похвали политиката на Унгария в сферата на раждаемостта. В това е решението да се "обърне демографският спад", а не в "отварянето на границите", подчерта той.

 

"Виждаме криза, която ни е събрала тук днес, криза, която удря по самата същност на цивилизацията. Ерозията на традиционното семейство е белязана от намаляващ брой на сключваните бракове, ръст на разводите, масово разпространение на абортите и спадащи темпове на раждаемост", допълни Пенс, цитиран от Асошиейтед прес.

 

В същия дух Орбан похвали унгарската държава, "защитаваща семейството, основата на оцеляването на нацията", пред "атаките на западната левица".

 

"Те се опитват да релативизират представата за семейството, разчитайки на ЛГБТ и джендърното лоби", аргументира се унгарският премиер, след като бе представен като "баща на пет деца".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени