Свалиха директора на московския Институт за САЩ и Канада заради критика на антизападната руска пропаганда

Всякакви опити за скалъпването на нова глобална антиамериканска коалиция (упорито предприемани днес от руските власти, обхванати от стремежа да си "върнат загубеното") едва ли ще доведат до успех, предрича Валерий Гарбузов

Валерий Гарбузов
Валерий Гарбузов Източник: ГАУГН

Директорът на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките (РАН) Валерий Гарбузов е бил отстранен от длъжността. Това съобщи The Moscow Times като се позовава на сайта "Медуза", който цитира двама руски учени - приятели на Гарбузов.  

 

Самият Валерий Гарбузов засега не е коментирал отстраняването си, няма и официално съобщение. Малко преди уволнението си, на 29 август т.г., Гарбузов публикува материал в "Независимая газета", в който критикува остро митовете за Запада, които  руската пропаганда използва и разпространява. Той анализира и руската традиция в тази посока, както и мястото на Русия в световната политика. 

 

"Всякакви опити за скалъпването на нова глобална антиамериканска коалиция (упорито предприемани днес от руските власти, обхванати от стремежа да си "върнат загубеното") едва ли ще доведат до успех. Интересите на повечето държави в света твърде много са интегрирани в американските, формирайки стратегическа взаимозависимост между тях и сдържат по този начин всеки агресивен антимериканизъм", пророчески пише Гарбузов. 

 

"Целта на всичко това е напълно очевидна - да потопиш собственото си общество в света на илюзиите и в съпровода на великодържавна и патриотична реторика да си осигуриш безсрочно удържане на властта на всяка цена, съхраняване на собствеността и политическия режим на днешния управляващ елит и интегрираните с него олигарси", пише директорът на руския Институт за САЩ и Канада. 

И продължава:
"В условията на информационния век, замествайки реалностите с илюзии, Русия сякаш е застинала в миналото, все още уповавайки се на цар-батюшка или друга твърда ръка на върховната власт, опитвайки се по този начин безуспешно да си върне миналото величие, загубените владения и световното влияние...Знанията, а не митовете за другия народ и държава дават възможност да опознаеш не само него, но и себе си, да формираш всеобхватен и критичен поглед върху собствената си страна, върху нейната история с всичките й трудни страници, върху нейното сложно и трагично минало, даже и то да е било размесено с илюзии, които са обхванали обществото, но (илюзии, бел. ред.), отдавна и безвъзвратно загубени", завършва директорът на руския Институт за САЩ и Канада. 

 

Публикацията на Гарбузов предизвика атака от страна на казионните пропагандистки издания и сайтове, като най-често изполваното определение срещу него е "национален предател". 

 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени