Светът е нащрек заради Омикрон, Израел затвори границата за чужденци

В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка

Тест за коронавирус
Тест за коронавирус Източник: Unicef
Израел съобщи, че ще забрани на всички чужденци да влизат на негова територия заради разпространението на новия вариант на коронавируса, открит в южната част на Африка, предаде Ройтерс. Премиерът Нафтали Бенет каза в комюнике, че забраната, която трябва да бъде одобрена от кабинета, ще трае 14 дни. Така Израел ще стане първата страна, която затваря напълно границите си заради варианта Омикрон. Досега там е установен един случай и има подозрения за още 7.
 
В допълнение към затварянето на границите властите ще въведат в употреба технология за следене на телефони, която по принцип се използва за целите на борбата срещу тероризма, за следене на заразени с новия вариант на вируса хора. В опит да спрат разпространението новия вариант на коронавируса редица страни по света ограничиха движението и полетите от и до Южна Африка.
 
Българското външно министерство препоръча избягване на пътуванията до южноафриканския регион заради Омикрон - новия вариант на коронавируса, обявен за притеснителен от Световната здравна организация.
 
Заради страховете от новия вариант и потенциала той да е по-резистентен на защитата, която осигуряват ваксините, се засилват тревогите, че пандемията и свързаните с нея локдауни и ограничения могат да продължат по-дълго от очакваното. Близо две години след началото на пандемията, отнела живота на над 5 милиона души в глобален мащаб, страните по целия свят са нащрек.
 
Новият по-заразен вариант на коронавируса вече е установен в 6 страни в Европа - Белгия, Нидерландия, Германия, Италия, Чехия и Великобритания. Съмнения за Омикрон има и в Австрия. Късно снощи от Тирол бе съобщено, че лице, завърнало се преди няколко дни от Южна Африка, е с позитивен тест за коронавирус. Все още не е изяснено дали става дума за варианта Омикрон. Взети са всички мерки за карантиниране на контактните лица. Засега заразеното лице е без болестни симптоми, втората му иРНК ваксина е била поставена преди девет месеца. Очаква се в скоро време да бъде изяснено за кой вариант става дума в конкретния случай.
 
В Обединеното кралство вчера бяха установени два случая, ден след като Лондон вкара Република Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Есватини, Зимбабве и Намибия в червения си списък за пътуване. "Ще изискваме всеки, който влиза във Великобритания, да си прави писиар тест до края на втория ден след пристигането и да се самоизолира, докато не получи отрицателен резултат", каза премиерът Борис Джонсън на пресконференция.
 
Редица фармацевтични компании, в това число "Астра Зенека", "Модерна", "Новавакс" и "Пфайзер" казаха, че планират да адаптират ваксините си, така че да предоставят оптимална защита срещу Омикрон. "Пфайзер" и неговият партньор "Бионтех" заявиха, че могат да направят това за около 100 дни. Професор Андрю Полард, ръководител на научната група по изследване на ваксините в Оксфордския университет, която разработи ваксината на "Астра Зенека", изрази предпазлив оптимизъм в ефира на радио Би Би Си, че съществуващите ваксини ще бъдат ефикасни срещу новия вариант и няма да позволят тежко протичане на ковид.
 
Италианец, пътувал по работа до Мозамбик и завърнал се в Италия на 11 ноември, стана първият човек в страната, дал положителна проба за новия вариант. Той е бил имунизиран с две дози ваксина. Всички от 5-членното му семейство, в това число две деца, са с положителни тестове, леки симптоми на болестта и са поставени под карантина в предградието на Неапол, където живеят, съобщават местни медии, цитирани от Асошиейтед прес.
 
По-малко от 6 процента от хората в Африка са напълно имунизирани срещу ковид, което според експерти създава благоприятна среда за еволюиране на вируса. "Един от ключовите фактори за появата на варианти може да е ниската степен на ваксинация в части от света. Затова СЗО предупреждава, че никой от нас не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност", заяви Питър Опъншоу, професор по експериментална медицина от лондонския "Импириъл колидж"

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени