Светът осъжда задържането на Алексей Навални от хунтата в Москва

САЩ и Канада осъдиха задържането на Навални, а Италия смята, че въпросът със задържането на опозиционера е много сериозен и поражда безпокойство

САЩ твърдо осъждат арестуването на руския опозиционер Алексей Навални при завръщането му в Русия няколко месеца след предполагаемото му отравяне. Това се казва в изявление на американския държавен секретар Майк Помпейо, предаде Франс прес. Арестуването на Алексей Навални при пристигането му в Москва е неприемливо, заяви и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и призова за незабавното освобождаване на опозиционера, предадоха световните агенции. Дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел призова руските власти да зачитат правата на Навални и също поиска неговото незабавно пускане на свобода. Борел допълни, че политизирането на съдебната система е неприемливо. За незабавно освобождаване на Навални се обяви и Джейк Съливан, бъдещ съветник по националната сигурност в администрацията на бъдещия американски президент Джо Байдън. 

 

"Навални трябва да бъде освободен незабавно и авторите на тази скандална атака срещу живота му да бъдат държани за отговорни. Атаките на Кремъл срещу господин Навални са не само нарушение на човешките права, но и обида към руския народ, който иска неговият глас да бъде чут", допълни Съливан.

Италианският министър на външните работи Луиджи Ди Майо призова за незабавното освобождаване на Навални, като определи задържането му при пристигането му в Русия за "много сериозен въпрос, който поражда безпокойство". Ди Майо изрази увереност, че правата на Навални ще бъдат зачитани.
Новият канадски външен министър Марк Гарно пък каза, че Канада осъжда твърдо ареста на Навални при пристигането му в Москва и смята това за неприемливо. Министърът каза, че Канада ще продължи да иска обяснения във връзка с отравянето на Навални, предаде Франс прес.

 

Министерството на външните работи на Австрия изрази безпокойство от задържането на Навални, предаде ТАСС. В изявление се настоява за неговото незабавно освобождаване и за провеждане на пълно и независимо разследване на покушението срещу живота му, предаде ТАСС.
Полският премиер Матуш Моравецки нарече задържането на Навални още един опит за сплашване на демократичната опозиция в Русия и каза, че бърз и недвусмислен отговор от страна на ЕС е от съществено значение. Моравецки припомни, че зачитането на правата на гражданите е крайъгълен камък на демокрацията, предаде Ройтерс.
Външният министър на Чехия Томаш Петържичек заяви, че има намерение да сезира Съвета на ЕС относно задържането на Навални. Той ще настоява въпросът да се разглежда на следващото заседание на Съвета на ниво външни министри, предаде ТАСС.
Дипломат номер едно на Словакия Иван Корчок пък каза, че мястото на Навални не е в затвора, а на политическата сцена, като участник в едно свободно и безопасно политическо съревнование.
Министрите на външните работи на балтийските страни Латвия, Литва и Естония призоваха руските власти да освободят Навални и призоваха ЕС да приеме нови санкции, в отговор на задържането му. 


Източник: БТА

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени