Светкавица уби 11 души, докато си правят селфита в Индия

Смъртните случаи от удари на мълнии са се удвоили в страната от 60-те години на миналия век

Светкавица уби 11 души, докато си правят селфита в Индия
Светкавица уби 11 души, докато си правят селфита в Индия Източник: Pinterest

В резултат на мълния в понеделник загинаха най-малко 11 души, а много други са ранени в северния град Джайпур, съобщава Би Би Си. Жертвите си правили селфита под дъжда на върха на кула за наблюдение във Форт Амер от 12-ти век, популярна туристическа атракция. Около 27 души са били на кулата и стената на крепостта, когато се е случил инцидентът. Някои от тях са скочили на земята.

 

Полицията коментира пред медиите, че кулата е популярно място във форта, добавяйки, че повечето от са млади. Само в неделя има още 9 смъртни случая от светкавици в Раджастан, щата, където се намира Джайпур, според местни медии. Главният министър на щата Ашок Гелот обяви 6700 долара компенсация за семействата на починалите.

 

Мусонният сезон в Индия с обилни дъждове, обикновено продължава от юни до септември. Индийският метеорологичен отдел (IMD) заяви, че смъртните случаи от удари на мълнии са се удвоили в страната от 60-те години на миналия век - една от причините, които цитират, е климатичната криза. Данните сочат, че инцидентите със светкавици са се увеличили с 30% - 40% от началото до средата на 90-те години.

 

През 2018 г. южният индийски щат Андра Прадеш регистрира 36 749 мълнии само за 13 часа. Длъжностни лица казват, че са по-често срещани в райони с по-малко дървета, което прави хората уязвими за удар от мълния.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени