Световната банка обвини Кристалина Георгиева и Дянков, че са оказвали натиск в полза на Китай

Това е довело до решението да се спре изцяло публикуването на класацията "Doing Business"

Кристалина Георгиева и Симеон Дянков
Кристалина Георгиева и Симеон Дянков Източник: Zonanews

През 2017 г., докато е изпълнителен директор на Световната банка, Кристалина Георгиева е оказала натиск за това позицията на Китай в класацията на световните икономики да бъде повишена. Проблемът е забелязан в годишния доклад на Световната банка "Да правиш бизнес" ("Doing Business"). Това е показала проверка на адвокатската кантора WilmerHale (името, под което е известна голямата адвокатска кантора "Уилмър, Кътлър, Пикъринг, Хейл енд Дор"), назначена от етичната комисия към Изпълнителния борд на Световната банка, съобщава Bloomberg TV.

 

Екипи на кантората са работили дискретно, събирайки около 5 милиона документа. Прегледани са близо 80 хиляди от тях, имащи отношение към случая и са проведени интервюта с над 30 настоящи и бивши служители на банката. Заключенията, анализът и препоръките в доклада са само на WilmerHale, той не се занимава с качествата на Doing Business, но е едно от основанията за спиране на класацията, посочени в официалното съобщение.

 

Докладът на адвокатската кантора WilmerHale
Докладът на адвокатската кантора WilmerHale Източник: Zonanews

Това е довело до решението да се спре изцяло публикуването на класацията "Doing Business". Така например в доклада за 2018 г., публикуван през октомври 2017 г., индексът оригинално е наредил Китай на 85-о място. При публикуването обаче страната е преместена със седем места по-напред - на 78-о място.

 

Тази промяна е била наложена след оказан натиск от ръководството на банката върху екипа, изготвящ на Doing Business. Проверката по случая показва, че Кристалина Георгиева и съветникът ѝ по онова време Симеон Дянков са в основата на въпросния натиск за подобряване на класирането на Китай, "точно когато от страната се очакваше да заиграе ключова роля в кампанията за увеличаване на капитала на банката".

 

Първоначално резултатите от проверката са били представени пред Изпълнителния борд на Световната банка в сряда. Оттам са дали разрешението си те да бъдат публикувани и в медиите. Кристалина Георгиева, която в момента е управляващ директор на Международния валутен фонд отговори на обвиненията срещу нея, като заяви, че категорично не е съгласна "с констатациите и интерпретациите на проверката за нередности в данните, свързани с моята роля в доклада Doing Business 2018 на Световната банка".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени