СЗО отбелязва скок като цунами при новите случаи на КОВИД-19 по света

Отбелязан е скок от 71 на сто в седмичния брой на инфекциите

Омикрон вариант на Ковид-19
Омикрон вариант на Ковид-19 Източник: Ройтерс

Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че през последната седмица в света са регистрирани рекордните 9,5 милиона случая на КОВИД-19, като е отбелязан и скок от 71 на сто в седмичния брой на инфекциите. Това е равносилно на "цунами" в момент, в който новият вариант Омикрон се разпространява по целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

 

"Миналата седмица беше отчетен най-големият брой случаи на КОВИД-19 досега в рамките на пандемията", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Той заяви, че СЗО е сигурна, че това е занижена оценка поради изоставане с тестовете около празниците в края на годината. В седмичния си доклад за пандемията здравната агенция на ООН съобщи, че седмичният брой на новите случаи възлиза на 9 520 488, а през последната седмица са регистрирани над 41 000 нови смъртни случая.

 

Макар че Омикрон изглежда не е толкова тежък, колкото вариантът Делта, особено сред хората, които са били ваксинирани, шефът на СЗО подчерта: "Това не означава, че трябва да бъде категоризиран като лек. Както и предишните варианти, Омикрон води до хоспитализация на хора и убива хора".

 

"Всъщност цунамито от случаи е толкова огромно и бързо, че претоварва здравните системи по целия свят'', заяви ръководителят на СЗО на редовен брифинг. СЗО заяви, че нарастването на броя на случаите през последната седмица варира, като се е удвоило в района на Северна и Южна Америка, но се е увеличило само със 7 на сто в Африка.

 

Ръководителят на СЗО за извънредните ситуации д-р Майкъл Райън заяви, че спекулациите, че Омикрон може да е последният вариант на епидемията, са "пожелателно мислене" и предупреди: "Във вируса все още има много енергия". Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за КОВИД-19, допълни: "Мисля, че е много малко вероятно Омикрон да е последният вариант, който ще ни чуете да обсъждаме".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени