Така се бори зловредното руско влияние - премиерът на Естония предложи да се промени конституцията, за да се лишат руснаците от право на глас

Днес в републиката живеят 67 хиляди руснаци

Кая Калас
Кая Калас Източник: EPA

Естонските власти търсят начин да забранят на руски и белоруски граждани да гласуват в страната. Премиерът Кая Калас  заяви  в отговор на въпрос, че това ще изисква изменение на конституцията.

 

Понастоящем всички жители на Естония на възраст над 16 години, включително граждани на трети страни и лица без гражданство, могат да гласуват на общински избори.

 

Според Калас първоначално властите са искали да преустанови избирателното право на руснаците и беларусите бързо, без да се променя конституцията, така че гражданите на държавите агресори да не могат да се възползват от него до края на войната в Украйна.

 

За това беше намерено правно решение, което да работи по същия начин, както в случая със затворниците. Но президентът и премиерът на страната отхвърлиха този вариант като посочиха необходимостта от промяна на основния закон на страната.

 

Министерството на правосъдието на Естония предприе инициатива за лишаване на руснаците от правото да гласуват на местните избори през август 2023 г. Ведомството отбеляза, че републиката "не е в състояние да осигури независимостта" на такива лица "от влиянието на страната им на гражданство" и посочи случаи на мобилизация на местни жители с руски паспорт.

 

Следващите общински избори в Естония ще се проведат през октомври 2025 година. Днес в републиката живеят 67 хиляди руснаци.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени