Талибани застреляха бременна полицайка

Информацията за убитата бременна жена идва на фона на зачестили съобщения за увеличаващи се репресии срещу жените в Афганистан

Убитата полицайка Бану Негар
Убитата полицайка Бану Негар Източник: BBC

Бременната полицайка Бану Негар е била застреляна от талибански милиции,  предаде  Би Би Си, позовавайки се на близки на убитата. Това е станало в дома й в столицата Фирозкох на провинция Гор - една от централните провинции на Афганистан. Талибаните са отрекли да са извършили подобно престъпление и са обявили, че ще разследват смъртта на жената. Техен говорител е казал пред Би Би Си, че те нямат връзка със смъртта на жената и че е започнало разследване.

 

След като завзеха властта в Афганистан, талибаните обявиха амнистия за хората, работили за предишните власти. Правозащитниците обаче смятат, че бившите държавни служители не са в безопасност. Говорителят на талибаните Ешанула Ехсан е обявил, че междувременно са били арестувани четирима мъже, които, по време на протест в подкрепа на правата на жените в столицата в Кабул, са удряли демонстранти и са ги заплашвали с огнестрелно оръжие.

 

Информацията за убитата бременна жена идва на фона на зачестили съобщения за увеличаващи се репресии срещу жените в Афганистан. Междувременно продължават боевете в долината Панджшер - последният регион в Афганистан, който все още талибаните не са овладели. Все още се очаква и талибаните да обявят правителство на страната.

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени