Талибани застреляха бременна полицайка

Информацията за убитата бременна жена идва на фона на зачестили съобщения за увеличаващи се репресии срещу жените в Афганистан

Убитата полицайка Бану Негар
Убитата полицайка Бану Негар Източник: BBC

Бременната полицайка Бану Негар е била застреляна от талибански милиции,  предаде  Би Би Си, позовавайки се на близки на убитата. Това е станало в дома й в столицата Фирозкох на провинция Гор - една от централните провинции на Афганистан. Талибаните са отрекли да са извършили подобно престъпление и са обявили, че ще разследват смъртта на жената. Техен говорител е казал пред Би Би Си, че те нямат връзка със смъртта на жената и че е започнало разследване.

 

След като завзеха властта в Афганистан, талибаните обявиха амнистия за хората, работили за предишните власти. Правозащитниците обаче смятат, че бившите държавни служители не са в безопасност. Говорителят на талибаните Ешанула Ехсан е обявил, че междувременно са били арестувани четирима мъже, които, по време на протест в подкрепа на правата на жените в столицата в Кабул, са удряли демонстранти и са ги заплашвали с огнестрелно оръжие.

 

Информацията за убитата бременна жена идва на фона на зачестили съобщения за увеличаващи се репресии срещу жените в Афганистан. Междувременно продължават боевете в долината Панджшер - последният регион в Афганистан, който все още талибаните не са овладели. Все още се очаква и талибаните да обявят правителство на страната.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени