Талибаните нахлуха в Кандахар

Представители на радикалните ислямисти заявиха, че са поели контрола над 174 от 400 афганистански окръга

Талибани
Талибани Източник: EPA

Талибаните са нахлули във втория по големина афганистански град Кандахар. Това съобщава руската агенция "Новости", позовавайки се на източник. По информация на източника боеве са се водили в района на централния затвор, а сега продължавали в района на пазара. Няколко цивилни са убити и ранени, но точният брой не е известен.

 

В същото време, съгласно изявление на Националното управление за безопасност, през нощта спецподразделение на правителствената армия е провело операция срещу талибаните в няколко района на града, в резултат на което са били убити деветима ислямисти и още двама са ранени. Междувременно губернаторът на Кандахар увери, че ситуацията в града била овладяна и талибаните се оттегляли. По-рано представители на радикалните ислямисти заявиха, че са поели контрола над 174 от 400 афганистански окръга.

 

В Афганистан има конфронтация между правителствените сили и талибаните, които завзеха значителни територии в селските райони и започнаха офанзива срещу големи градове. Ескалацията се случва на фона на изтеглянето на американските войски, което руският външен министър Сергей Лавров нарече признание за провала на мисията на Вашингтон в страната.
 
Сега делегация на политическото крило на радикалните ислямисти е в Москва, като руските власти ги приемат, въпреки че в Русия талибаните са обявени за терористична групировка. Представителите на талибаните са се срещнали със специалния пратеник на руския президент за Афганистан Замир Кабулов и са обещали, че няма да безпокоят съседните държави и няма да позволят присъствието на ДАЕШ ("Ислямска държава") в страната. Те също така са очертали целите си и са уверили, че са готови да започнат отношения със САЩ от нулата.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени