Талибаните нямат пари, зоват САЩ да размрази афганистански авоари

Вашингтон замрази близо 9,5 млрд. долара (8 млрд. евро) авоари на афганистанската централна банка

Талибани
Талибани Източник: iStock
Талибаните отново призоваха САЩ да деблокират милиарди долари замразени афганистански авоари след двудневни преговори в Доха в момент, когато Афганистан се бори със сериозна хуманитарна и икономическа криза, предаде Франс прес.
 
Правителството на талибаните настоя също за премахване на санкциите по време на двустранните срещи, водени от талибанския министър на външните работи Амир Хан Мутаки и специалния представител на САЩ за Афганистан Том Уест.
 
Първата фаза на преговорите вече се състоя в Доха през октомври, след като талибаните се върнаха на власт в Кабул през август и след края на 20-годишното американско присъствие в Афганистан, цитира БТА.
 
"Двете делегации обсъдиха въпроси от сферата на политиката, икономиката, общественото здравеопазване, образованието и сигурността, както и (средства) за достъп до необходимите банкови и финансови услуги", написа говорителят на афганистанското външно министерство Абдул Кахар Балхи в Туитър.
 
"Афганистанската делегация даде уверения на САЩ по отношение на сигурността, призовавайки за безусловно деблокиране на афганистанските авоари, слагане на край на черните списъци и санкциите, и настоя хуманитарните въпроси да бъдат отделени от политиката", добави говорителят.
 
Вашингтон замрази близо 9,5 млрд. долара (8 млрд. евро) авоари на афганистанската централна банка. МВФ и Световната банка също спряха дейността си в Афганистан.
 
САЩ твърдо поддържат позицията си относно санкционните мерки, по-специално срещу талибанския премиер Мохамад Хасан Ахунд, като уверяват, че въпреки това ще действат, за да помогнат на афганистанския народ.
Вашингтон призова също талибаните да дадат на жените и момичетата достъп до образование и "изрази дълбока загриженост относно твърденията за нарушения на правата на човека" в Афганистан.
 
САЩ напомниха на талибаните за техния ангажимент да не позволяват на "терористични" организации да действат на афганистанска земя и да гарантират безопасното придвижване на американски граждани, които желаят да напуснат страната. Вашингтон също така призова за освобождаването на американския гражданин Марк Фрерикс, отвлечен в Афганистан през февруари 2020 г.
 
Талибаните определиха преговорите в Доха като "позитивни" и казаха, че Мутаки се е срещнал в столицата на Катар също с посланиците на Япония и Германия, акредитирани в Афганистан.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени