Талибаните обявиха"обща амнистия" за всички държавни служители в Афганистан

Призоваха ги да се върнат на работа

Талибани
Талибани Източник: iStock

Талибаните обявиха обща амнистия за всички чиновници в Афганистан и ги призоваха да се върнат на работа, предаде Франс прес. Агенцията припомня, че това става два дни, след като бунтовниците завзеха властта в страната с мълниеносно настъпление. "Обявена е обща амнистия за всички /.../, така че би трябвало да се върнете към обичайния си начин на живот с пълна увереност", посочиха в изявление талибаните.

 

Междувременно Великобритания ще въведе схема за даване на убежище на афганистанци, които се нуждаят от помощ, особено жени и момичета, след като талибаните поставиха страната под контрола си, съобщи Ройтерс. Схемата ще бъде обявена от премиера Борис Джонсън, съобщи говорител на Даунинг стрийт 10 в понеделник. В изявлението на Джонсън се казва, че международните партньори трябва да обединят силите си, за да помогнат да бъде предотвратена хуманитарна криза.

 

В миналото британското правителство е било критикувано от опозиционни политици, хуманитарни организации и магистрати, че не е приело достатъчно бежанци при по-ранни миграционни кризи в Европа. Сега се очаква правителството да представи планове за схема за заселване по отношение на Афганистан, която ще бъде различна от системата за даване на убежище в Обединеното кралство. Вероятно тя ще бъде подобна на програмата, по която сирийци бяха прехвърлени във Великобритания от бежански лагери.

 

Джонсън освен това планира да проведе виртуална среща с лидерите на страните от Г-7 в близките дни, на която да бъде обсъдено как да не се допусне Афганистан да стане източник на международни терористични заплахи и как да бъдат подпомогнати хората там. В понеделник британският премиер е разговарял по темата с френския президент Еманюел Макрон, а в близките дни планира да говори и с други световни лидери.

 

Нуждата от международна координация за предотвратяване на евентуална терористична заплаха от Афганистан е била обсъдена и от британския външен министър Доминик Рааб и американския държавен секретар Антъни Блинкън, съобщи самият Рааб в Туитър. На въпрос за възможността за санкции срещу талибаните, Рааб отговори, че Великобритания ще използва всички средства, с които разполага, за да държи отговорни талибаните за ситуацията в Афганистан.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени