Талибаните подготвяли парад с американска техника в Кандахар

В Кандахар живее лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада

Талибаните усвояват американската военна техника
Талибаните усвояват американската военна техника Източник: Telegram

Талибаните подготвяли военен парад в Кандахар с американска военна техника, озовала се в техните ръце. Става дума за оборудване, което САЩ е дало на въоръжените сили на предишното правителство, предаде Франс прес. Дълга редица джипове "Хъмви" могат да се видят на широк път извън града, като на антените на някои от тях се развява талибанското знаме. Хеликоптер Блекхоук прелетя над града, което навежда на мисълта, че е пилотиран от бивш пилот от афганистанските военновъздушни сили, присъединил се към талибаните.

 

Кандахар е мястото, на което се зароди преди години талибанското движение, за да се разрасне из почти цялата страна. Там живее лидерът на талибаните Хайбатула Ахундзада. Днес се очакваше той да направи изявление пред стотици последователи на талибаните, събрали се на градския стадион по крикет, но в крайна сметка само новия губернатор на Кандахар се обърна към тях. Същевременно много афганистанци се редят на дълги опашки пред банките в страната днес, допълва Ройтерс.

 

Дълги колони от превозни средства има и от афганистанската страна на пропускателни пунктове с Пакистан и Иран. Според френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан пък талибаните разговарят с Катар и Турция относно това как да се управлява летището на Кабул. Днес катарски самолет, транспортиращ технически екип, кацна на летището, инфоормира БТА. Това стана по-малко от 48 часа след изтеглянето на американските сили от афганистанската столица.

 

Според запознат източник катарският екип е пристигнал, за да обсъжда с талибаните подновяване на дейностите на летището. Катар поддържа тесни отношения с талибаните и играе централна роля в преговорите между ислямисткия режим и международната общност. Междувременно стана ясно, че преговорите между талибаните и съпротивата в афганистанската провинция Панджшер са се провалили.

 

Талибаните все още искали да преговарят, но хора от съпротивата искали да воюват, заяви висшият талибански представител Амир Хан Мотаки. Той призова силите на съпротивата да се откажат от въоръжената борба и да преговарят за уреждане на конфликта и каза, че талибаните са обградили провинцията, предадоха световните агенции.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени