Талибаните превзеха още една провинциална столица в Афганистан

Съветник на маршал Достум потвърди падането на Шеберган

Талибани
Талибани Източник: Geopolitical Futures

Талибаните превзеха още една столица на афганистанска провинция, съобщиха днес източници от местните власти, предаде ДПА. Бунтовниците са установили контрол върху ключови сгради в Шеберган, главния град на северната провинция Джаузджан. Талибаните владеят резиденцията на губернатора, полицейското управление и централния затвор в града.

 

Кадри в социалните мрежи показаха как затворниците бягат от затвора с помощта на талибански бойци. След поражението на защитниците на Зарандж, главен град на северозападната провинция Нимроз, Шеберган е втората провинциална столица, която пада в ръцете на талибаните, откакто САЩ и съюзниците им започнаха да изтеглят бойните си части от Афганистан. Правителствените сили все още държат някои квартали в града, както и летището и армейската казарма, посочва ДПА.

 

Афганистанските правителствени "сили и хората от администрацията избягаха в посока летището", заяви обаче пред Франс прес Кадер Малиа, вицегубернатор на провинция Джаузджан. Тревогата в Кабул расте след падането на втора провинциална столица, отбелязва агенцията. Според пожелал анонимност журналист от Шеберган сраженията са започнали към 4 часа местно време с "изстрели и експлозии", а около пладне правителствените сили са отстъпили.

 

"Талибаните вече са навсякъде със знамената си (. . .) улиците са пусти и не смеем да излизаме навън", разказа той. Провинция Джаузджан е крепостта на маршал Абдул Рашид Достум, влиятелен командир на узбекската милиция в страната, известен с непостоянната лоялност и жестокостта си. Ако Шеберган остане в ръцете на талибаните, това ще е нов лош обрат за правителството, отправило неотдавна призив към бившите местни военни вождове да се включат в съпротивата срещу бунтовниците, добавя Франс прес.

 

Съветник на маршал Достум потвърди падането на Шеберган. "Силите за сигурност и администрацията се оттеглиха в зона, разположена на двайсетина километра от града. Те вече се бяха подготвили, по-специално като откараха там достатъчно муниции, за да се бранят при атака на талибаните", уточни той. Хора от милициите продължават да се бият с талибаните на подстъпите към града, увери междувременно Ехсан Ниро, говорител на маршал Достум.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени