Талибаните в Кабул "изчегъртаха" всички знаци, свързани с бившето управление

Паралелите с "талибаните" в България са стряскащи

Талибани
Талибани Източник: Geopolitical Futures

От идването си на власт в Кабул преди 6 месеца афганистанските талибани заличиха всички белези на старото правителство в столицата, предаде Франс прес. Стенописи и цветни графити на художници, украсявали високите стени, издигнати срещу експлозии в някои квартали, са замазани и заменени с лозунги на новото ислямско емирство.

 

Пример за това е написаният с черни букви на бял фон: "С помощта на Аллах нашият народ победи американците". В центъра на града собственици на много салони за красота трябваше за закрият с дъски големи плакати на жени с моден грим и прически, които украсяваха витрините им. Изчезнаха и портретите на покойния командир Ахмад Шах Масуд - афганистанска икона в борбата срещу съветските войски, а след това и срещу талибаните, които бяха разлепени на много места из града.

 

На хълм над Кабул, както и на паметници вече не се веят знамената на старата република в черно, зелено и червено. При новото управление на ислямските фундаменталисти жените не са така видими по улиците, пазарите и кафенетата. Те си стоят у дома от страх или по принуда.

 

До голяма степен изключени от работни места в публичния сектор, те трябва да бъдат придружавани от мъж близък роднина при дълги пътувания. Гимназиите и други учебни заведения остават затворени за момичета в по-голямата част от страната и трябва да бъдат отворени в края на март, обещават талибаните.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени