Талибаните замениха статуя на хазарейски лидер с копие на Корана

Строгата интерпретация на исляма от талибаните забранява изображенията на хора на картини, скулптури и в някои случаи на снимки

Талибани
Талибани Източник: Geopolitical Futures
Талибаните, които взеха властта в Афганистан преди близо три месеца, замениха статуята на Абдул Али Мазари - политик от хазарейското малцинство, обявен при предишното правителство за мъченик - с копие на Корана, съобщи Франс прес, като се позова на местни жители.
 
Мазари беше убит през 1995 г. от тогавашния талибански режим. Главата на статуята в град Бамиан вече беше обезглавена от граната малко след връщането на талибаните на власт през август - нещо, което според местни жители е било направено умишлено от радикалното движение.
 
Строгата интерпретация на исляма от талибаните забранява изображенията на хора на картини, скулптури и в някои случаи на снимки. След връщането на талибаните на власт в Афганистан много магазини свалиха рекламни плакати, на които са изобразени хора, отбелязва АФП.
 
Абдул Данишиар, граждански активист в Бамиан, каза статуята е била заменена с копие на Корана в сряда. "(Талибаните) се опитват да заличат историята на Бамиан, населението ще реагира яростно на това", добави той.
 
Статуята се издигаше на централния площад в град Бамиан. В едноименната провинция се намираха 1500-годишни статуи на Буда, унищожени от талибаните през 2001 г. - нещо, което предизвика международно възмущение, припомня АФП.
Освен това площадът, наречен на името на Мазари, бил преименуван на "Военна улица", уточни Данишяр.
 
Абдул Али Шафак, член на провинциалния съвет на Бамиан, каза, че ще отиде да говори с представители на талибаните, за да ги подкани да се откажат от решението си. "Това е много деликатен въпрос, може да предизвика реакции", предупреди той.
"Хората на Бамиан обичат Мазари, те подготвяха нова статуя, за да заменят тази, която беше частично унищожена", обърна внимание Шафак. Мазари беше твърд противник на талибаните. През 2016 г. той беше обявен официално от тогавашния президент Ашраф Гани за "мъченик за националното единство на Афганистан".
 
Хазарейската общност, съставена предимно от шиити, представлява между 10 и 20 на сто от 38-милионното население на Афганистан.
 
В страната, раздирана от етнически и религиозни разделения, това малцинство е преследвано от сунитски екстремисти. Хазарейците често са обект на нападения от страна на талибаните и на групировката "Ислямска държава", които ги смятат за еретици, отбелязва АФП.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени