Тайван съобщи за най-голямото от есента насам нахлуване на китайските военновъздушни сили в зоната му

По данни на тайванското силово министерство последната китайска мисия е включвала 34 изтребителя, четири самолета за електронен шпионаж и един бомбардировач

Напрежението между Китай и Тайван ескалира
Напрежението между Китай и Тайван ескалира Източник: Twitter

Тайван съобщи за най-голямото нахлуване на китайските военновъздушни сили в зоната му за противовъздушна отбрана от октомври насам, съобщава "Ройтерс". От Министерството на отбраната на островната държава посочиха, тайвански изтребители са отправили предупреждение до 39 самолета на Китай.

 

Повече от година Тайван негодува срещу многократните мисии на китайските ВВС в близост до демократично управлявания остров, често в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана край контролираните от Тайван острови Пратас.

 

Тайван нарича повтарящите се близки военни дейности на Китай война в "сивата зона", предназначена както да изтощи силите на Тайван, така и да провери реакцията на страната. По данни на тайванското силово министерство последната китайска мисия е включвала 34 изтребителя, четири самолета за електронен шпионаж и един бомбардировач.

 

Засега няма коментар от Китай, който преди е пояснявал, че подобни ходове са учения, насочени към защита на суверенитета на страната. Китай засили натиска върху Тайван да приеме неговите претенции за суверенитет.

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

 

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ. Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на "стратегическа неопределеност" относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени