Тайван засега не вижда сигнали за избухване на война с Китай

Китай твърди, че демократично управляваният остров е негова територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол

Китайски военни кораби
Китайски военни кораби Източник: Pixhere

Китай провежда "съвместни патрули за бойна готовност" близо до Тайван средно на всеки 7-10 дни в опит да "нормализира" ученията близо до острова. Това заяви високопоставен тайвански служител по сигурността, цитиран от Ройтерс.

 

През последните години Пекин засили военните си действия близо до Тайван с почти ежедневни навлизания в идентификационните зони на противовъздушната отбрана на острова и редовни "патрули за бойна готовност", които включват учения на китайските въздушни и военноморски сили.

 

Китай твърди, че демократично управляваният остров е негова територия и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол. На свой ред Тайпе възразява срещу териториалните претенции на Пекин и твърди, че само тайванците могат да решават бъдещето си.

 

Генералният директор на Бюрото за национална сигурност на Тайван Цай Минг-йен заяви, че Пекин обикновено изпраща около 10 бойни самолета и 3 до 4 военни кораба за съвместни патрули близо до острова, наричайки ги част от усилие "на много фронтове", което включва и икономическа принуда и кампания за дезинформация, с цел оказване на натиск върху Тайпе.

 

"Те се стремят да нормализират военната си дейност", посочи Цай и добави, че патрулите от време на време съвпадат с дипломатически събития, като посещения на острова от страна на чуждестранни депутати. Цай отбеляза, че Тайпе е провел "тесни дискусии" с международните съюзници за това дали китайската инвазия е неизбежна и уточни, че напрежението през Тайванския проток не е ескалирало рязко. "Не виждаме никакви сигнали за избухване на война в Тайванския проток", увери той.

 

Миналата седмица Тайпе призова Пекин да не променя "статуквото" около водите близо до островите на линията на Тайван, като изпраща кораби на бреговата охрана в зоните с ограничен достъп. През февруари китайската брегова охрана започна да извършва редовни патрули около контролираните от Тайван острови Кинмен, след като двама китайски рибари загинаха в опит да избягат от тайванската брегова охрана.

 

Цай заяви, че Пекин вероятно ще продължи подхода си към Тайван преди встъпването в длъжност на новия президент през май, като укрепи отношенията с тайванците, които предпочитат по-тесни връзки с Китай, и същевременно увеличи демонстрациите на сила. "Те играят меко от една страна и твърдо от друга", посочи той.

Вицепрезидентът Лай Чинг-те, когото Китай смята за сепаратист, спечели президентския пост през януари и ще встъпи в длъжност на 20 май.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени