Тежки сражения се водиха в Донбас през нощта

Зеленски описа руската държава като "източник на абсолютно зло"

Олег Синегубов
Олег Синегубов Източник: Telegram

Украинските и руските сили водят сражения по протежение на 480 километрова фронтова линия в Източна Украйна. Командирът на украинските морски пехотинци, които се сражават в последната украинска крепост Мариупол, заяви, че силите му "може би са изправени пред последните си дни, ако не и часове".


"Врагът ни превъзхожда 10 към едно", заяви Серхий Волина от 36-та самостоятелна бригада на морската пехота, укриваща се в обсадената фабрика "Азовстал" - огромен завод с подземни тунели, където украинските защитници са притиснати от руските агресори.

 

Междувременно Русия постави нов ултиматум към украинските бойци в Мариупол, които се отбраняват в металургичния комплекс Азовстал. Ако до 14 ч. днес те се предадат, всички бойци ще бъдат пощадени. В подземията на комплекса се укриват стотици цивилни, а руските нацисти нанасят удари с противобункерни бомби. Руските нашественици ще спазват прекратяване на огъня в района докато предложението е в сила.

 

Най-малко трима души са загинали, а 21 са били ранени при нов руски обстрел на втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти. "Към настоящия момент в Харков за съжаление са загинали още трима души", заяви областният управител Олег Синегубов в Телеграм.

 

 

Той каза пред украинската телевизия "Хромадске", че при ударите във вторник в четири различни жилищни района са били ранени 21 души. "Интензивността на обстрела на Харков се увеличава”, каза Синегубов и помоли жителите да се укрият и да не излизат навън.

 

Президентът Зеленски заяви, че ситуацията в Мариупол остава "възможно най-тежка без никакви промени", а съдбата на десетки хиляди цивилни остава неизвестна.

 

В последното си видео украинският лидер заяви също, че руският огън се е засилил в посока Харков, както и в областите Донбас и Днепър, след като Русия е увеличила настъплението си в източната част на страната.

Зеленски отново обвини Русия, че атакува цивилни граждани (нещо, което Москва отрича), като заяви, че това описва руската държава като "източник на абсолютно зло".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени