The Moscow Times: Кремъл подкрепя Тръмп. Руските власти се зарадваха на провала на Байдън в дебата

Това казаха пред изданието трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското МВнР, както и бивши служители и двама големи предприемачи

Владимир Путин и Доналд Тръмп
Владимир Путин и Доналд Тръмп Източник: ТАСС

Кремъл, правителството и руската върхушка, макар публично да отричат, следят с вълнение и интерес президентската кампания в САЩ с надеждата, че този път техният фаворит Доналд Тръмп ще спечели. Това казаха пред The Moscow Times трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското Министерство на външните работи, както и бивши служители и двама големи предприемачи. Всички те се съгласиха да говорят само при условие на анонимност поради опасения за кариерата си. 

 

Дебатът Тръмп-Байдън и слабото представяне на Джо Байдън в него добавиха оптимизъм не само сред руските "ястреби", но и сред прагматиците, признават събеседниците на The Moscow Times. Руските експерти обаче предупреждават Кремъл, че евентуалното пристигане на Тръмп не трябва да ги подвежда и може да създаде още по-неочаквани неприятности на Москва.

 

"Кремъл подкрепя Тръмп и е доволен от резултатите от дебата", заяви човек, близък до ръководството на руската президентска администрация, пред The Moscow Times. Много служители на руското правителство имат подобни симпатии. "Москва вижда перспектива (за подобряване на отношенията, бел. ред.), ако Тръмп и новата републиканска администрация дойдат в Белия дом", каза правителственият служител.

 

"Има някои надежди за Тръмп. Затова мнозина смятат, че засега всичко върви в правилната посока", казва голям руски бизнесмен, който поддържа отношения с висши служители на Кремъл и правителството.

 

Някои в разговора признават, че са наблюдавали последните дебати с интерес. "Имах безсъние, така че успях да го гледам на живо", споделя бивш руски правителствен служител.

 

Много бивши и настоящи служители също са гледали поне частично, добави той, позовавайки се на бившите си колеги: "Почти не познавам хора, които да не обичат да спят в 4 сутринта. Но много хора гледаха поне началото на дебата между Тръмп и Байдън".

 

Кремъл твърди, че Путин е нямал време да гледа дебатите на американските кандидати за президент, но обеща, че е запознат с изявленията им. "Това е вътрешна работа на САЩ. Имаме много въпроси, които са наистина важни за страната ни. Това са въпросите, с които се занимава президентът. Не мисля, че очаквате руският президент да настрои будилник, за да се събуди сутрин и да гледа дебата в САЩ", заяви говорителят на президента Дмитрий Песков.

 

"Като цяло в публични изявления подчертаваме, че изборите в САЩ не са важни за Русия. Поставена е здаача да се омаловажава значението на американските избори", обясни настоящ служител на руското външно министерство пред The Moscow Times.

 

Всъщност обаче Кремъл, Министерството на външните работи и разузнавателните служби внимателно анализират изборите в САЩ. "Следят се както самите дебати, така и реакцията към тях в САЩ и други страни. Като цяло откритата прозрачна политика в САЩ в сравнение с Русия предоставя огромно количество информация", каза Борис Бондарев, бивш служител на руската мисия на ООН в Женева, който подаде оставка в опозиция на нахлуването в Украйна.

 

Путин няколко пъти говори за предстоящите президентски избори в САЩ. Обикновено той подчертава, че Москва няма предпочитания и е готова да работи с този, когото американските избиратели изберат за президент. Въпреки това през февруари Путин внезапно публично заяви, че според него победата на Байдън уж ще бъде от полза за Кремъл.

 

"Когато Путин каза, че подкрепя Байдън, той не се шегуваше. Той се опита умишлено да навреди на сегашния американски президент - разбирайки как подобна "подкрепа" ще бъде възприета в щатите, особено в настоящите условия", казва бивш високопоставен служител на Кремъл.

 

Отразяването на американската президентска кампания в Русия обаче показва поставянето на приоритети с просто око. Руските държавни и проправителствени медии омаловажиха детайлите на неотдавнашния дебат, критикувайки възрастта и качеството на представянето както на претендентите, така и на избирателната система на САЩ като цяло.

 

Пропагандните телевизионни предавания, водени от открити поддръжници на войната и конфронтацията със Запада, Владимир Соловьов и Дмитрий Кисельов, отделиха значително време за обсъждане на дебатите. А критиките към Байдън бяха забележимо преобладаващи. "Пропагандата се опитва да използва всяка възможност, за да се утвърди публично. За сметка на американските избори като цяло и трудностите на Демократическата партия в частност. Разбира се, специално внимание се отделя към Байдън", обяснява настоящият руски дипломат.

 

През годините на своето президентство Путин винаги е отдавал голямо значение на комфорта в личното общуване със събеседниците си, но колкото по-дълго е бил в Кремъл и колкото по-възрастен е ставал, този аспект става все по-фундаментален за него, коментират пред The Moscow Times трима настоящи и двама бивши руски дипломати, които лично са участвали във външнополитическите срещи на Путин.

Още от "Светът"

Байдън: Само Бог може да ме откаже от участие в изборите

Някои проучвания показват, че преднината на Тръмп пред Байдън се увеличава, а демократите се притесняват, че опасенията за напредналата възраст президента може да се окажат решаващи на изборите

Прочетете повече прочетете повече

The Moscow Times: Кремъл подкрепя Тръмп. Руските власти се зарадваха на провала на Байдън в дебата

Това казаха пред изданието трима настоящи служители, работещи в правителството и в президентската администрация, трима служители на руското МВнР, както и бивши служители и двама големи предприемачи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени