The Telegraph: Дойде време НАТО да засили присъствието си на Балканите и да постави Русия в отбрана

Балканите са мишена за Кремъл, пише британското издание

Русия, НАТО, ЕС
Русия, НАТО, ЕС Източник: Depositphotos

Последните месеци показаха, че поради провала на блицкрига си в Украйна Кремъл промени стратегията си и вече залага на отслабването и разпадането на НАТО. Това пише британското издание The Telegraph, анализирайки геополитическата ситуация в Европа.

 

Според автора на публикацията Путин си е поставил за цел "да разбие НАТО и да идентифицира слабостите на алианса". Военният неуспех в Украйна намали донякъде непосредствената заплаха за Полша и балтийските държави, но сега Русия търси слабото място на НАТО. Балканите, които The Telegraph нарича най-слабия фланг на НАТО, вероятно ще бъдат новата точка на ескалация, предизвикана от Москва.

 

Миналата седмица група въоръжени сърби нападнаха от засада патрул на косовската полиция, което в крайна сметка завърши със смъртта на един полицай и трима сърби. Тази ескалация е една от най-сериозните от 2008 г., когато Косово обяви независимост от Сърбия.

 

"Подобна ескалация е мечтата на Москва. Сърбия и Русия от месеци подготвят сърбите за ескалация в Косово, подклаждайки напрежението на Балканите, за да отклонят вниманието на Запада от войната в Украйна. Те наводниха информационното пространство с пропаганда, която повтаря старите твърдения, че Косово принадлежи на Сърбия", отбелязва изданието.

 

Сега Русия активно използва това събитие във външнополитическата си реторика, обвинявайки Запада в разпалването на конфликта на Балканите.

 

Като действа чрез хибридни методи, без да изпраща войски в региона, Путин се стреми да постигне три цели: да отвлече вниманието на Запада от Украйна, да засили позициите на Москва в региона и да даде на Путин лостове за влияние над западните държави, като ги изнудва със заплахата от ескалация на конфликта в балканския регион.

 

Сръбската атака срещу косовския патрул донякъде напомня как Русия изпрати "зелени човечета" в Украйна, връзките с които бяха официално отречени.

 

"Поредната криза в Косово може лесно да се прехвърли в Северна Македония, държава-членка на НАТО, и би имала сериозни последици за европейската отбрана в момент, когато САЩ са разсеяни от предстоящите избори. Въпреки общото военно превъзходство на НАТО, тя има слаба позиция в Балканите и Русия продължава да побеждава Алианса там. Дойде време НАТО да засили присъствието си в региона и да постави Русия в отбрана$, пише авторът на публикацията.

 

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени