The Telegraph: Само шестима украински пилоти са се научили да управляват F-16

Тази година Украйна ще получи само една ескадрила F-16, или около 20 изтребителя

Изтребител F-16
Изтребител F-16 Източник: Pixabay

Само шестима украински пилоти са завършили програма за обучение за управление на изтребители F-16, които трябва да бъдат доставени на Украйна през август. Като цяло тази година Украйна ще получи само една ескадрила F-16, около 20 изтребителя, и това е много по-малко, отколкото се очакваше, пише The Telegraph.

 

Украинският президент Володимир Зеленски и украинските военни изразиха разочарование от ситуацията с доставките на западни изтребители, като отбелязаха, че те са твърде малко и твърде късно. Те отбелязаха, че когато F-16 най-накрая пристигнат в Украйна, те няма да бъдат решаващият фактор, на който се възлагаха толкова надежди.

 

Една от причините е, че те ще бъдат основно ползвани за отбранителни цели, тъй като Русия все още контролира украинското въздушно пространство и е разположила системи за противовъздушна отбрана по цялата фронтова линия, излагайки F-16 на риск. "Няма да използваме изтребители твърде близо до руснаците поради заплахата от противовъздушната им отбрана", каза украински служител.

 

Общо 80 изтребителя F-16 са обещани на Украйна от Дания, Холандия, Норвегия и Белгия. Въпросът с тяхното снабдяване обаче се забавя толкова дълго, че те могат да станат безполезни, въпреки че по-рано са възлагани големи надежди върху тях. Някои военни експерти дори прогнозират, че използването на тези изтребители може да обърне хода на войната.

Още от "Светът"

Путин подписа указ за увеличаване числеността на руската армия до почти 2,4 милиона души

На правителството е възложено да предостави на Министерството на отбраната на Руската федерация бюджетни средства от федералния бюджет, необходими за изпълнението на този указ

Прочетете повече прочетете повече

Ранените цивилни в украинския град Харков при руска бомбардировка нараснаха на 30

Харков, вторият по големина град в Украйна, е разположен близо до руската граница и постоянно е подложен на атаки от руски бомби, ракети и безпилотни летателни апарати

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър на 147 мигранти, намиращи се на борда на испанския кораб "Open Arms", да слязат на остров Лампедуза през август 2019 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени