Топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел за Радев: Наивник, да не кажа по-силна дума

Ако прекратим военната подкрепа за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност, добави той

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: European Commission

Дни след като на Европейския съвет в Брюксел българският президент Румен Радев заяви, че настоява за прекратяване на военните действия, топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел определи подобни искания като "наивни".

 

"Наивно е да се иска от Украйна да спре военните действия, за да свърши войната по-скоро", заяви днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността. "Казвам "наивно", за да не използвам по-силна дума", уточни Борел, цитиран от кореспондент на БТА.

 

"Ако прекратим военната подкрепа за Украйна, няма да настъпи мир, а Русия ще победи. Това ще бъде изключителна заплаха за нашата сигурност. За да постигнем мир, трябва да подкрепяме военно Украйна още повече", смята Жозеп Борел. Припомняме, че Радев заяви в Брюксел: "Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа".

 

Румен Радев
Румен Радев Източник: Zonanews

Освен това Радев обяви, че е против пращане на повече оръжия за Украйна. Радев заяви също, че ще наложи вето на европейско решение за санкции срещу руската ядрена енергетика. В крайна сметка такава точка в десетия пакет наказателни мерки на ЕС срещу Москва няма да има. Същите твърдения в ЕС налага и Унгария.

 

У нас думите на Радев бяха приети остро, като "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Ние идваме!" изказаха критични позиции и заплашиха Радев с импиъчмънт. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поясни, че президентът си бил такъв още отдавна, когато е казал, че "Крим е руски". Пред президентството имаше и протест в подкрепа на украинската страна и срещу позицията на Румен Радев. 

 

"Войната ще се реши в пролетните и летните месеци. Направихме за Украйна много. Досега от ЕС и държавите от съюза за Украйна бе осигурена военна помощ за 200 милиарда евро, но това не е достатъчно. Трябва да увеличим дипломатическите усилия. Ще призова ООН да поеме посредническа роля, досега всички се провалиха в опитите за разговор с Путин. Путин изгуби енергийната битка и ще изгуби също моралната и дипломатическата битка", каза още Борел.

 

"Трябва да направим всичко възможно европейското обещание към Украйна да се сбъдне. Искаме Украйна да спечели войната, мястото ѝ е в европейското семейство", обяви той.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени