Това би обърнало войната в Украйна - Киев може да получи "двойна доставка" на ракети с голям обсег

Готви се координирано предаване на американски балистични ракети ATACMS и германски крилати ракети Taurus

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Възможен е координирано да бъдат доставени германски ракети Taurus и американски ракети ATACMS в Украйна, според информация на германското издание t-online.

 

Натискът върху германското правителство да достави германски крилати ракети на Украйна се засилва. Според информация на t-online, решението за доставка на ракети Taurus може да бъде взето скоро.

 

Германските ракети "Taurus"

Напоследък освен опозицията все повече политици от управляващата германска социалдемократическа партия в Германия настояват ракетите Taurus да бъдат предадени на Украйна. Засега обаче канцлерската служба е сдържана. Министърът на отбраната Борис Писториус също заяви преди няколко дни, че доставката на Taurus "не е наш основен приоритет в момента".

Очевидно е. Защото сега решението изглежда неизбежно, пише t-online.

 

Крилата ракета Taurus
Крилата ракета Taurus Източник: Wikipedia

Според източници на германската медия правителството "скоро" ще обяви доставката на крилати ракети Taurus за Украйна. В момента канцлерството работи по решение с най-важния съюзник на Германия и най-голям поддръжник на Украйна - САЩ.

 

Според информация от средите на управляващата партия, германските военновъздушни сили също са дали "зелена светлина" за доставката. Миналата седмица канцеларията на канцлера (Олаф Шолц) е получила презентация от Федералното министерство на отбраната, в която са обобщени най-важните факти за Taurus: Наличност в Бундесвера, рискове, ефективност на оръжието.

 

Това може да доведе до двойна доставка на крилати ракети Taurus и американски ракети ATACMS. Координираният подход, особено със САЩ, е предпоставка за съгласието на Олаф Шолц за доставка на нови оръжейни системи за Украйна, според източниците на t-online.

 

"Украйна е лоялна към договора"

Досега администрацията на Байдън е отхвърляла доставката на ATACMS. Но промяна на курса може да настъпи и във Вашингтон: Според Politico президентът  на САЩ Джо Байдън ще поиска отпускането на нов пакет от оръжия за Украйна в Конгреса на САЩ. Не е ясно дали пакетът ще включва ракетите ATACMS, за които Киев настоява от месеци.

 

Досега в част от администрацията на Байдън е имало разногласия, относно това  дали Украйна може да използва ракетите ATACMS (с обсег около 300 км) срещу цели на руска територия. Според американските медии Пентагонът се е противопоставил на доставката.

 

Това недоверие съществува и в части от партията на германския канцлер, но не сред всички. В интервю за t-online няколко депутати от ГСДП (Германската социалдемократическа партия) са подчертали, че Украйна е поела ангажимент към британците и французите за техните крилати ракети Storm Shadow и Scalp, че няма да се използват по руска територия, и че те ще спазят обещанието си. "Украйна е вярна на договора", е заявил един от другарите.

 

Причината за този обрат може да е разочароващата украинска контраофанзива. Украинските сили успяха да напреднат само с няколко километра в окупираната от Русия територия. Руската отбрана се оказа по-ефективна от очакваното.

 

"Искаше ни се нещо по-различно, особено за Украйна", е коментирал експертът по външна политика на СДПГ Адис Ахметович пред t-online.

 

"Не бива обаче да се правят погрешни заключения само защото първата фаза на контранастъплението не напредва достатъчно бързо. Операцията далеч не е приключила", е заявил той, "поради което е още по-важно да се предостави на Киев това, от което се нуждае в този критичен момент. Това включва германски ракети Taurus".

 

"Украйна защитава не само собствената си свобода, но и свободата на Европа", е допълнил Ахметович.

Още от "Светът"

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

"Хамас" каза, че е приел египетско-катарското предложение за спиране на огъня с Израел

Изявлението на палестинската групировка дойде часове след като Израел нареди евакуация на град Рафах в очакване на сухопътна офанзива на израелските сили срещу палестинския град

Прочетете повече прочетете повече

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени