Трагична равносметка: 4 загинали и десетки ранени при щурма на Капитолия снощи

Крайно лявата Илхан Омар, член на Камарата на представителите на американския Конгрес от Минесота, заяви, че подготвя предложение за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп

Щурмът на Капитолия
Щурмът на Капитолия Източник: Twitter

Робърт Конти уточни, че в тях са включени жена, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали "при спешни медицински случаи".

Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала.

Жената, която загина след стрелба в сградата на Конгреса
Жената, която загина след стрелба в сградата на Конгреса Източник: twitter

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов". Арестувани са 52 души, предаде Ройтерс.

Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър удължи извънредното положение в града с 15 дни, т.е. до 21 януари. Указът на кмета допуска при нужда да бъде задействана помощ на федерално равнище.

Извънредното положение ще бъде в сила до 15 ч. на 21 януари, т.е. ще засегне церемонията по инаугурацията на новия президент Джо Байдън на 20 януари. 

4 загинали и десетки ранени при щурма на Капитолия снощи
4 загинали и десетки ранени при щурма на Капитолия снощи Източник: twitter

Повече от шест часа след щурма на привърженици на настоящия президент Доналд Тръмп срещу Капитолия във Вашингтон, Сенатът възобнови дебатите по възраженията на републикански представители срещу изборната победа на демократа Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Голям брой американски конгресмени и 13 сенатори имаха намерение да оспорят гласовете в електоралната колегия от шест щата, които подкрепиха Байдън. Трима от републиканските сенатори, които първоначално оспорваха гласовете на електорите, заявиха, че оттеглят възраженията си след щурма на Капитолия и сблъсъците на демонстрантите със силите на реда.

Лидерът на мнозинството в Сената, републиканецът Мич Макконъл, заяви, че Конгресът "няма да бъде разколебан" да утвърди резултатите от изборите. Той каза, че демонстрантите са се опитали да възпрепятстват демокрацията, но са се провалили.

Макконъл има намерение да продължи сесията на Сената в сряда до утвърждаването на резултатите.

Камарата на представителите на Конгреса също се събра да продължи процедурата по утвърждаване на изборните резултати. Председателката й Нанси Пелоси заяви, че утвърждаването на Байдън ще покаже на света, че Конгресът няма да се огъне. "Въпреки срамните действия днес (в сряда - б.ред.), ние все пак ще постъпим така, ще бъдем част от една история, която ще покаже на света от какво е направена Америка", каза Пелоси.

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени