Тръмп: Байдън одобри завършването на "Северен поток 2"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на 19 май, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции срещу "Nord Stream 2" AG

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

Бившият американски президент Доналд Тръмп разкритикува настоящия държавния глава Джо Байдън, че той и неговата администрация спряха да възпрепятстват изграждането на газопровода "Северен поток 2". Той каза това на конгреса на републиканците в Северна Каролина, съобщава ТАСС. "Администрацията на Байдън пренебрегва Америка. 48 000 работни места бяха загубени поради решението на Байдън в първия му ден на президентство да отмени строителството на тръбопровода "Keystone XL".

 

"Той реши да спре строителството на нашия газопровод, но одобри изграждането на руският Северен поток 2 ", каза той. Републиканецът също така отбеляза, че въпреки активното противопоставяне на Русия по време на неговото председателство, той има "много добри отношения с руския президент Владимир Путин".

 

На 21 май САЩ добави към своите санкционни списъци 13 кораба и три руски организации, участващи в изграждането на "Северен поток 2". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди на 19 май, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции срещу "Nord Stream 2" AG, оператора на Nord Stream 2, и неговия главен изпълнителен директор Матиас Варниг. Според него това решение е в националните интереси на САЩ.

 

"Северен поток 2" е проект за разширяване на съществуващия газопровод "Северен поток", свързващ Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави: Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни.

 

Тръбопроводът като цяло повтаря трасето на първия "Северен поток" ", но започва не край Виборг, а близо до Уст-Луга . Минава през изключителните икономически зони и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция , Дания и Германия. Общата дължина на газопровода е 1,23 хил. км, съобщава БГНЕС.

 

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени