Тръмп бил протеже на руснаците ли? А Байдън и САЩ изключват от санкции германските компании, свързани със "Северен поток-2"

Новият санкционен списък изброява само малък брой организации, свързани с Русия

Газопроводът "Северен поток 2"
Газопроводът "Северен поток 2" Източник: EPA

САЩ няма да включат германски компании в списъка на санкционираните фирми, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток 2", съобщи агенция Bloomberg.  Отбелязва се, че докладът за "Северен поток 2" може да бъде представен пред Конгреса още днес. Новият санкционен списък изброява само малък брой организации, свързани с Русия. Според Bloomberg по този начин администрацията на президента Джо Байдън се опитва да спре изпълнението на проекта за газопровода и в същото време да не влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник.

 

Истината е съвсем различна - това е втори стратегически казус (след променената позиция на САЩ по Иран, откакто Байдън е президент), по който ясно се вижда, че има огромно разминаване между онова, което се говори и онова, което се прави. Съдете сами - Тръмп наложи драконовски санкции и ограничения, в опит да спре изпълнението на газопровода "Северен поток-2". Байдън прави обратното, въпреки опитите да се представя другояче.

"Байдън щял да засили антируската риторика, тръбяха международните информационни агенции преди изборите в САЩ, както и непосредствено след тях", коментира за Zonanews политологът Антон Тодоров. "Ето това е истинският проблем - че при Байдън всичко ще остане на ниво риторика, не на действия. За разлика от Тръмп. Защото Тръмп изобщо не говореше срещу Москва, но затова пък действаше, допълни Тодоров. Какво направи Доналд Тръмп по отношение сриване на руското влияние и стратегически действия в Европа и света:
  • Политиката на Тръмп в сектор "Сигурност" буквално разруши руските разузнавателни мрежи на Балканите, а в България се извърши безпрецедентно за последните 30 г. разчистване на руския шпионаж. За малко повече от година са изгонени 5 руски дипломати, вкл. военния аташе, които са засечени в нерегламентирамо събиране на информация и опити за вербовка на български граждани, вкл. шеф на Служба военно разузнаване;
  • Тръмп вкара американския флот в Черно море и се готвеше да изгради квази военноморска база тук;
  • Доналд Тръмп прекъсна възможностите на Москва да използва договори за контрол и ограничаване на въоръженията от съветско време като смокинов лист за прикриване на новата руска ракетна офанзива в Европа. Тази тема е като китайски за 99 % от българите, но онази една дузина, които сме се занимавали 2-3 десетилетия с темата, знаем за какво говоря;
  • Бившият американски президент беше на път да унищожи руските енергийни влияния в Европа;
  • Тръмп накара част от държавите в НАТО да плащат за отбраната си, а не да харчат за безумни социалистически програми, докато Щатите трябваше да поемат голямата част от разходите за отбраната на европейския континент;
  • Доналд Тръмп прекрати американското участие в проекти на международното банково задкулисие /т.н. климатични промени/;
  • Бившият президент Тръмп отказа да слугува на левичарско-джендърските идиотщини.
Никога не му го простиха. И след всички тези ФАКТИ, някакви негодници в България се опитват да ме убедят, че Тръмп бил удобен за Москва. С кое точно е удобен, неуважаеми, завършва коментарът на Антон Тодоров.
 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени