Тръмп глобен с над $350 млн. по дело за измама

Както отбелязва The New York Times, като се вземат предвид лихвите, действителният размер на глобата, която бившият президент на САЩ трябва да плати, ще надхвърли 400 милиона долара

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

На 16 февруари съдията на щата Ню Йорк Артър Енгорон призна бившия президент на САЩ Доналд Тръмп за виновен по дело за измама с недвижими имоти и го осъди да плати глоба от $355 милиона и наложи ограничения върху бизнес дейностите на неговата Trump Organization в щата. Това съобщи The New York Times.

 

Съдията постанови, че бизнес империята на Тръмп е завишила стойността на недвижимите си имоти, като по този начин е получила доходоносни банкови заеми. Прокуратурата на щата Ню Йорк инкриминира Тръмп със седем обвинения, включително измама, подправяне на документи и изготвяне на фалшиви финансови отчети.

 

В допълнение към глобата, съдът забрани на Тръмп да заема висши длъжности в която и да е компания в щата, включително и в неговата собствена, в продължение на три години, а на синовете му (един от тях, Ерик Тръмп, сега е изпълнителен директор на Trump Organization) за две години.

 

Енгорон също така нареди тригодишно удължаване на мандата на независим надзорник в Trump Organization, която трябва да следи за спазването на закона в Ню Йорк от страна на компанията.

 

Както отбелязва The New York Times, като се вземат предвид лихвите, действителният размер на глобата, която бившият президент на САЩ трябва да плати, ще надхвърли 400 милиона долара. Най-вероятно той ще обжалва решението на съда в рамките на 30-те дни, определени от закона.

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени