Тръмп иска да се "разбере отново" с Путин, според него Украйна няма достатъчно войски, за да продължи войната

От няколко месеца Тръмп многократно заявява, че ще може бързо да спре войната в Украйна и ще направи това за 24 часа

Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Украйна скоро няма да може да продължи да воде военните действия поради липса на военен персонал, докато Русия все още е значителна военна сила, заяви кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп.

 

"Както знаете, Русия победи Германия заедно с нас, а те победиха Наполеон. (...) А Украйна няма достатъчно военен персонал, те сега използват много млади и много възрастни хора в битките", каза Тръмп в интервю с предприемача и милиардера Илон Мъск, което беше излъчено в социалната мрежа X.

 

Тръмп също така припомни, че по време на президентския си мандат е поддържал добри отношения с Владимир Путин, благодарение на което руския президент не е посмял да нахлуе в Украйна. "Познавам Путин много добре. Разбирах се много добре с него, той ме уважаваше. Надявам се да се разбираме отново. Знаете ли, разбирането с него би било добре, а не лошо", каза Тръмп, цитиран от The Moscow Times.

 

В същото време Тръмп обвини настоящия американски президент Джо Байдън, че е допуснал избухването на война в Украйна. "Той каза, че Украйна може да стане член на НАТО. А Русия заяви, че никога няма да се съгласи на това", каза бившият президент.

 

Според Тръмп, след като той е напуснал Белия дом, Русия е започнала да "формира големи армии" на границата с Украйна. Припомняме, че по това време Тръмп "смяташе, че Путин е предприел тази стъпка, защото е добър преговарящ и иска да преговаря".

 

От няколко месеца Тръмп многократно заявява, че ще може бързо да спре войната в Украйна и ще направи това за 24 часа. През юни той обеща да прекрати военните действия, преди да "влезе в Овалния кабинет" след изборите на 5 ноември. Според него Москва и Киев трябва "да се договорят за споразумение, което ще сложи край на насилието и ще проправи пътя напред към просперитета".

 

По-рано ключови съветници на Тръмп му предложиха план за разрешаване на конфликта, според който Украйна ще получи повече оръжия само ако започне мирни преговори, а Вашингтон ще заплаши Русия с повишена подкрепа за Киев, ако Москва откаже да участва в мирен диалог. В същото време се предполага, че прекратяването на огъня трябва да бъде постигнато въз основа на "съществуващите линии на фронта".

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени