Тръмп: Обвиненията към мен за тайни връзки с Русия са официално разобличени като измама

На 17 септември т.г. спецпрокурорът Джон Дърам повдигна обвинениe за лъжесвидетелстване срещу свързания с Демократическата партия юрист Майкъл Сасман

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Getty Images

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви, че резултатите от разследването на спецпрокурора Джон Дъръм са се превърнали в официално потвърждение на това, че обвинението по негов адрес за някакви тайни връзки с Русия са били измама от самото начало - измислена от демократите и лично от кандидата им за президент през 2016 г. Хилър Клинтън. 

 

"Разследването на тази история показа, че тя е пълна измама и е била измислена от Хилъри Клинтън и демократите", каза на митинг със свои привърженици в град Пери, административен център на щата Джорджия Тръмп, цитиран от ТАСС. И добави: "Представяте ли си какво му е на Бил Клинтън, в какъв страх живее той - представяте ли си какъв злобен ум трябва да имаш, за да измислиш тази история с руската измама". 

 

Според Тръмп, демократите са "измислили тази история и на Америка й се е наложило да живее три години с това, те измислиха тази история и сега се опитват да направят същото със събитията от 6 януари (в този ден привържениците на Тръмп влязоха в сградата на Американския Конгрес, бел. ред.). "Но вече е официално потвърдено - всичко е било измама от самото начало", добави бившият американски президент.

 

На 17 септември т.г. спецпрокурорът Джон Дърам повдигна обвинения за лъжесвидетелстване срещу свързан с Демократическата партия юрист, който през 2016 г. беше предоставил на ФБР "сведения" за уж съществуващи връзки между компания на Доналд Тръмп и руска банка. Дърам повдигна обвинение срещу Майкъл Сасман, адвокат в юридическата кантора "Perkins Coie", работещ в предизборния щаб на г-жа Клинтън.

 

Майкъл Сасман е обвинен в даване на неверни изявления пред главния юрисконсулт на ФБР Джеймс Бейкър на срещата на 19 септември 2016 г., когато той представил документи, сочещи за предполагаеми тайни контакти между Trump Organization (това е основната компания на Тръмп, на която той е генерален директор до 2017 г. Компанията контролира такива области на бизнеса на Тръмп като недвижими имоти, хотели, голф клубове и др., бел.ред.) и руската Алфа Банк.

 

В обвинителното заключение се казва, че Сасман е въвел Бейкър в заблуждение, заявявайки, че той "действа не в интерес на някой клиент", в резултат на което главният юрисконсулт на ФБР е счел, че, предавайки информация, Сасман е "действал като добронамерен гражданин, а не като платен адвокат или политически деец".

 

Това е било лъжа, се казва в обвинението, в което е документирано, че Сусман е работил с други видни членове на демократическата партия (в това число заедно с колегата си юрист от кантората Perkins Coie Марк Елиас) и е представял сметки за своето работно време в предизборния щаб на Хилъри Клинтън.

 

Лъжата на г-н Сасман e "лишила ФБР от важна информация", се казва в обвинителното заключение, и подтикнала бюрото да започне разследване за връзките между президента Тръмп и Алфа-груп, сведения за което бързо попаднали в СМИ. 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени