Тръмп обвини Байдън за "най-голямото унижение" в историята на САЩ

Това не е изтегляне - това е пълна капитулация, категоричен бе той

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп яростно нападна настоящия държавен глава Джо Байдън за начина, по който ръководи изтеглянето на американските военни от Афганистан, съобщава "Ройтерс".

 

По негови думи това е "най-голямото външнополитическо унижение" в американската история. Републиканецът Тръмп многократно обвини демократа Байдън за превземането на Афганистан от талибаните, независимо че американското изтегляне, довело до провала на афганистанските правителствени сили, беше договорено именно от неговата собствена администрация.

 

Нескопосаното изтегляне от Афганистан, ръководено от Байдън, е най-удивителната проява на брутална некомпетентност от национален лидер, случвала се някога, категоричен бе Тръмп. В момента талибаните се опитват да сформират ново правителство, след като бойците им преминаха устремно през страната, докато американските военни сили се изтегляха след 20 години присъствие, а подкрепяните от Запада правителство и армия се сринаха.

 

От своя страна, Байдън разкритикува афганистанските военни за това, че са отказали да се сражават, осъди вече отстраненото афганистанско правителство и посочи, че е наследил от Тръмп лошо споразумение за изтегляне. Тръмп обвини за ситуацията Байдън и подчерта, че настоящият президент не е следвал изготвения от неговата администрация план.

 

Тръмп изрази съжаление, че американски служители и военна техника са били изоставени при изтеглянето на войските. "Това не е изтегляне - това е пълна капитулация", категоричен бе той. По негови думи бързото завземане на властта в Афганистан не би се случило, ако той още е бил държавен глава. Можеше да си тръгнем с чест, а вместо това си тръгнахме с точно обратното на чест, изрази огорчение Тръмп.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени