Тръмп обяви план за високи мита при победа на изборите в САЩ

Колкото по-високи са митата, толкова по-вероятно е компанията да построи фабрика в Съединените щати, така че да не се налага да ги плаща, заяви Тръмп

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Flickr

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Тръмп във вторник защити своите планове за налагане на високи мита, в случай че спечели изборите. Той опроверга мнението на икономистите, които твърдят, че тези повишени разходи ще бъдат прехвърлени върху потребителите. Според него, предложенията му ще се отразят положително на американското производство.
 
По време на аргументирано едночасово интервю с главния редактор на Bloomberg Джон Микълтуейт, организирано от Икономическия клуб на Чикаго, Тръмп категорично отрече, че митата върху определени вносни стоки могат да доведат до допълнителни скокове в инфлацията или да влошат отношенията на Америка със съюзниците, включително с европейските държави. "Колкото по-високи са митата, толкова по-вероятно е компанията да построи фабрика в Съединените щати, така че да не се налага да ги плаща", заяви Тръмп.

 

Той също така спомена, че планира да наложи мита върху чуждестранни продукти, достигащи до 100% или 200%. От щаба на демократите, представлявани от Камала Харис и Тим Уолц, коментираха, че тези идеи показват "защо американците не могат да си позволят второ президентство на Тръмп".

 

"Един ядосан, раздразнителен Доналд Тръмп не можеше да се съсредоточи; трябваше многократно да му се напомня за разглежданата тема. Всеки път, когато излагаше позиция, тя беше толкова крайна, че никой американец не би я искал. Това беше още едно напомняне, че втори мандат на Тръмп е риск, който американците просто не могат да поемат", заявиха от щаба на демократите.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени