Тръмп плаща гаранция от 175 млн. долара по дело за измама в Ню Йорк

Плащането на гаранцията в понеделник засега ще спести на Тръмп унижението да му бъдат отнети "Тръмп Тауър" в Манхатън и имението Мар-а-Лаго във Флорида

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Twitter

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп внесе гаранция в размер на 175 млн. долара (140 млн. паунда) по делото си за гражданска измама в Ню Йорк, като по този начин предотврати конфискацията на активи от страна на държавата. Първоначално Тръмп беше осъден да плати цялата сума от 464 млн. долара, присъдена срещу него, но Апелативният съд заяви, че той може да плати по-малката сума в рамките на 10 дни.

 

През февруари беше установено, че той е завишавал с измама стойността на имотите си. Републиканецът отрича да е извършил нарушение и твърди, че делото е политически "лов на вещици" от страна на прокурора-демократ. Ако загуби обжалването си, Тръмп ще трябва да плати 464 млн. долара. Адвокатите му твърдяха пред Апелативния съд, че осигуряването на гаранция за тази сума би било "практически невъзможно", информира Би Би Си.

 

Плащането на гаранцията в понеделник - поне засега - ще спести на Тръмп унижението да му бъдат отнети недвижимите имоти като "Тръмп Тауър" в Манхатън и имението му Мар-а-Лаго във Флорида. В изявлението си адвокатът му Алина Хабба заяви: "Както беше обещано, президентът Тръмп внесе гаранция. Той очаква с нетърпение да отстоява правата си при обжалването и да отмени тази несправедлива присъда".

 

Делото за измама срещу Тръмп беше заведено от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, демократ, през 2022 г. Съдията Артър Енгорон, също демократ, като цяло подкрепи аргумента на г-жа Джеймс, че Тръмп трябва да плати висока цена за това, че с измама е представил неверни данни за имуществото си, за да получи по-изгодни заеми и лихвени проценти в продължение на години.

 

Тръмп твърди, че по делото няма жертви, тъй като банките са се разплатили с лихвите и никоя финансова институция не го е съдила за преувеличените оценки на нетното му състояние. Съдия Енгорон също така забрани на Тръмп да управлява бизнес в Ню Йорк в продължение на три години. Също така му беше забранено да получава заеми от нюйоркски финансови институции за същия период. Решението постави Тръмп, който в показанията си и в социалните медии е заявявал, че разполага с 400 или 500 млн. долара в брой, под сериозна финансова криза.

 

Понастоящем списание "Форбс" оценява нетното му състояние на 5,7 млрд. долара - то рязко нарасна, след като миналата седмица компанията-майка на неговата социална медийна платформа Truth Social стана публична. Приблизително по същото време, когато загуби делото за измама, Тръмп трябваше да осигури 91 млн. долара гаранция, след като загуби несвързано дело за клевета, заведено от писателката Е. Жан Карол.

 

За да отложи изпълнението на санкцията, докато обжалва гражданското дело за измама, Тръмп първоначално поиска гаранция от 30 компании, но не успя да я осигури, пишат адвокатите му в съдебните документи. В допълнение към намаляването на сумата, която той ще трябва да внесе миналата седмица, апелативният съд също така спря действието на забраната за Тръмп да управлява бизнес и да получава заеми, докато разглеждат жалбата му срещу решението на съдия Енгорон.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени