Тръмп прие Орбан във Флорида

Байдън разкритикува Тръмп, че е приел унгарския премиер в имението си във Флорида

Тръмп и Орбан
Тръмп и Орбан Източник: AP

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се срещна във Флорида с унгарския премиер Виктор Орбан, предадоха световните агенции. Орбан се превърна в икона за някои консервативни популисти, заради това че проповядва, онова, което той нарича, "тясна демокрация", белязана от ограничения на имиграцията и на правата на ЛГБТ общността. Той също така въведе и ограничения върху съдебната система и медиите. В ЕС Орбан е единственият, който продължи да поддържа близки връзки с Русия, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Във Флорида Орбан се срещна с Тръмп в имението му в Мар а Лаго. Унгарският премиер постна в "Инстаграм" кадри от посрещането, което му устройва Тръмп. Още в началото унгарският лидер е поднесъл на бившата първа дама Мелания букет. Във видеокадрите от срещата се вижда как Тръмп хвали Орбан и го наричан "бос". "Той е неполемична личност, защото той казва: "Нещата ще бъдат такива" и всичко приключва. Нали така", допълва Тръмп по адрес на Орбан, докато останалите членове на екипите им се смеят на този коментар.

 

Вчера външният министър на Унгария Петер Сиярто, придружаващ Орбан, пък приветства "силата" на Тръмп и намекна, че светът би бил по-мирен, ако той все още беше президент. "Ако Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ през 2020 г., войната в Украйна, която продължава вече трета година, нямаше да избухне и конфликтът в Близкия изток щеше да бъде разрешен много по-бързо", написа той.

 

Орбан е министър-председател на Унгария от 2010 г. насам. През следващата година неговата партия "Фидес" използва мнозинството си от две трети в законодателния орган, за да пренапише конституцията на страната. Тя промени възрастта за пенсиониране на съдиите, принуждавайки стотици от тях да се пенсионират по-рано, и възложи отговорността за назначаването на нови съдии на едно политическо лице, което беше широко обвинявано, че действа от името на "Фидес". По-късно "Фидес" прие нов медиен закон и създаде деветчленен съвет, който да играе ролята на медиен регулатор.

 

Всичките девет членове на съвета бяха назначени пак от "Фидес", което според медийните наблюдатели е спомогнало за значителното намаляване на свободата и плурализма на медиите. Законодателните линии в страната бяха преначертани в защита на членовете на "Фидес" и днес няма големи новинарски издания, които да критикуват правителството на Орбан, което прави почти невъзможно партията му да загуби изборите, твърдят анализатори.

 

Орбан подкрепя усилията за преизбиране на Тръмп и е в хладни отношения с администрацията на Джо Байдън, която не покани Унгария на срещата на върха за демокрацията, организирана след встъпването в длъжност на президента. Унгарски официални лица пък обвиниха посланика на  Байдън в Унгария, бившия правозащитник Дейвид Пресман, че се намесва във вътрешните дела на правителството.

 

Орбан също така ентусиазирано подкрепи последната президентска кампания на Тръмп, като публикува съобщение, насърчаващо републиканеца да "продължи да се бори", след като миналата година срещу него беше заведено първото от общо четири наказателни дела. Миналата седмица Орбан заяви, че победа на бившия президент би била "единственият сериозен шанс" за прекратяване на войната в Украйна.

 

"Доналд Тръмп и Виктор Орбан обсъдиха широк спектър от въпроси, касаещи Унгария и САЩ, в това число и укрепването и безопасността на границите, което позволява защитата на суверенитета на всяка страна", се казва в пресслужбата на Тръмп относно проведената среща между него и унгарския лидер.

 

"Визитата постави акцент върху изграждането на отношения между американските и унгарските консерватори и върху ползите, които могат да произтекат, ако Тръмп бъде преизбран за президент през ноември", се казва в изявление на Гладен Папин, сътрудник на Орбан.

 

Същевременно Байдън разкритикува Тръмп, че е приел унгарския премиер в имението си във Флорида. "Знаете ли с кого се среща днес той в Мар-а-Лаго? С Орбан от Унгария, който категорично заяви, че не смята демокрацията за работеща, а се стреми към диктатура. Ето с кого се среща той", каза Байдън.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени