Тръмп ще вдигне поне до 3% от БВП отбранителните разходи на съюзниците от НАТО

Това съобщи The Daily Telegraph, позовавайки се на анонимен източник, близък до бившия американски президент

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

Ако бъде избран за президент на САЩ, Доналд Тръмп ще обмисли възможността да окаже натиск върху съюзниците от НАТО за увеличаване на минималния праг за отбранителни разходи до 3% от БВП. Това съобщи The Daily Telegraph, позовавайки се на анонимен източник, близък до бившия американски президент.

 

Събеседникът на изданието обяснява, че бившият американски лидер е обмислял да повдигне тази тема от известно време и срещата му миналия месец в Ню Йорк с полския президент Анджей Дуда е укрепила тази идея.

 

В същото време планът е при изчисляването на размера на вноската да не се взема предвид военната помощ за Украйна, както се случва сега. "Неговите мисли клонят към 3%, особено след разговора му с Дуда, и това не включва парите за Украйна", казва източникът на изданието.

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза през февруари на пресконференция преди срещата на министрите на отбраната на алианса, че 18-те членки на НАТО ще достигнат ниво на разходи за отбрана от 2% от БВП тази година, което би било рекорд за организацията.

 

Както отбелязва The Daily Telegraph, в момента само Гърция, Полша и САЩ отделят повече от 3% от БВП сред страните-членки на НАТО за отбранителни цели.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени