Тръмп заплаши с компромати Рон ДеСантис, ако се кандидатира за президент

ДеСантис не се ангажира с Тръмп или някой от другите си критици, вместо това казва, че смята критиката за "положителна обратна връзка" по време на появата си в предаването "Fox Friends" в понеделник сутринта

Доналд Тръмп и Рон ДеСантис
Доналд Тръмп и Рон ДеСантис Източник: Getty Images

Рон ДеСантис, разглеждан като потенциален кандидат на републиканците за президент на САЩ и съперник на Тръмп, посети щатите Ню Йорк, Филаделфия и Чикаго и проведе срещи с шерифи, полицейски началници и други служители на местните правоприлагащи органи, които се чувстват пренебрегнати от местните си щатски власти.

Въпреки, че ДеСантис не е обявил кандидатурата си за президент през 2024 г., често е спряган за основен претендент, който да се изправи срещу Тръмп в първичните избори на републиканците.

Практически едностранната вражда между Тръмп и ДеСантис започна през ноември, когато бившият президент го заклейми като само три дни преди междинните избори. Тогава Тръмп заплаши, че ще разпространи компрометираща информация за ДеСантис, ако реши да се кандидатира за президент:

"Ако той се кандидатира, ще ви кажа неща за него, които няма да са много ласкателни, знам повече за него от всеки друг, освен може би от съпругата му, която наистина води кампанията му", заяви Тръмп пред изданието.

В деня след изборите бившият президент отново се нахвърли върху ДеСантис, като коментира, че на изборите през 2020 г. той е имал повече гласове във Флорида. Важно е също така да се отбележи, че Тръмп официално обяви кандидатурата си за президент през 2024 г. на 15 ноември, седмица след междинните избори.

През последните седмици Тръмп неколкократно удряше ДеСантис в социалната мрежа "Truth Social".

Ники Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина, посланик на ООН и единственият друг републиканец, който официално обяви кандидатурата си за президент през 2024 г., освен Тръмп, отправи първия си удар към ДеСантис миналата седмица, насочен към законопроекта за родителските права. Тя заяви, че спорният акт на губернатора не отива достатъчно далеч.

"Всичко това се говореше за законопроекта на Флорида - "не казвай гей". По принцип това, което се казваше в него, беше, че не трябва да можеш да говориш за пола преди трети клас. Съжалявам. Не мисля, че това е достатъчно", каза Хейли пред поддръжниците си.

Друг потенциален кандидат за президент на Републиканската партия през 2024 г., бившият губернатор на Мериленд Лари Хоган, в неделя разкритикува образователните инициативи на ДеСантис като "авторитарни".

Губернаторът на Ню Хемпшир Крис Сунуну, друг потенциален кандидат, също "стреля" по ДеСантис през последните седмици.

"Класиран съм като най-консервативния във фискално отношение губернатор в страната", заяви той пред Политико този месец. "Аз съм номер 1 по отношение на личните свободи. Съжалявам, Рон, но ти си № 2.", заяви Сунуну.

ДеСантис не се ангажира с Тръмп или някой от другите си критици, вместо това казва, че смята критиката за "положителна обратна връзка" по време на появата си в предаването "Fox Friends" в понеделник сутринта.

Що се отнася до популярността в социологическите проучвания, те изглежда са рамо до рамо. Университетът "Монмаут" дава преднина на ДеСантис - 53% срещу 40% за Тръмп, съобщи "Fox". Университетът Куиннипиак обаче дава победа на Тръмп с 48%, докато ДеСантис го следва с 31%, Хейли печели само 5%, а никой друг републикански кандидат не успява да надхвърли 2%, съобщи телевизия NBC, цитирана от БГНЕС.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени