Трета вълна на коронавируса в Русия, властите са безсилни

Няма как цяла година да разправяш от телевизионния екран за чипиране на хора, за вирус, който бил уж измислен и други небивалици, а след това да очакваш от руснаците да се имунизират

Русия
Русия Източник: Zonanews
змина повече от година от първите официални ограничения, които властите в Русия наложиха заради епидемията от коронавирус. Най-строгите мерки бяха въведени в Москва, но те постоянно бяха отменяни и видоизменяни в зависимост от политическата конюнктура. Дори и сега там повтарят почти всички грешки, допуснати през 2020 година, съобщава Vesti.bg.
 
Властите на всички нива - и федерални, и регионални - продължават да действат непоследователно и да твърдят, че Русия се справя с коронавируса по-добре от всяка друга държава и че страната е победила заразата. Именно тези мантри се повтаряха безспир през цялата минала година от всевъзможни пропагандисти и чиновници. Властите грижливо избягват думата "карантина", въвеждайки най-различни половинчати и закъснели ограничения. Някои от изискванията на московските власти, като например за носене на ръкавици в обществения транспорт, изглеждат единствено и само начин за събиране на глоби - Световната здравна организация например не споменава и дума за ръкавици в своите препоръки за сигурност.
 
От миналата година насам в Русия е актуална мярката за ползване на "неработни дни". В случая не става дума нито за отпуск, нито за празници, нито за карантина -  неясно остава какво точно се крие зад това понятие. Сега въпросните "неработни дни" бяха обявени и от кмета Сергей Собянин, но повечето предприятия продължават да си работят, а градските власти не предлагат никаква помощ на бизнеса. А какво може да се каже за отношението на властта към гражданите в тази ситуация? От една страна на руснаците денонощно им се повтаря как коронавирусът е победен, от друга - периодически се отправят апели към всички да си стоят вкъщи и да носят маски на обществени места.
 
Тези взаимоизключващи се методи се проявяват като гротеска: в парка "Лужники" има фен-зона за Европейското първенство по футбол, но същевременно има и глоба за сядане на пейките в парка от 4000 рубли (90 лева). Кметът на Москва ту казва, че нови ограничения няма да има, ту изведнъж обявява неработни дни. А градските власти изобщо не бързат да затворят ресторантите и клубовете. Въведени са само ограничения от 23 до 6 ч.
 
Най-болезнената тема си остава ваксинацията - властите така и не могат да убедят руснаците, че тя е необходима. Собянин успя да спечели за каузата някои пенсионери чрез отпускането на извънредни карти за почивка, но това беше всичко. Сега градските власти се опитват да примамят хората чрез томболи, в които може да се спечели автомобил. Предприеманите мерки изглеждат все по-хаотично и безпомощно.
 

Още от "Светът"

Много мързеливи руски командири виновни за тежки загуби на Москва - руснаците се събраха на полигон, а въоръжените сили

За пети път за шест месеца въоръжените сили на Украйна проследяват струпвания на руснаци с помощта на БЛА и след това нанасят удари с от РСЗО HIMARS

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени