Трети ден на протест в Северна Македония, протестиращите влязоха в двора на сградата на правителството

Протестиращи хвърляха яйца и пиратки

Протестиращи в Скопие
Протестиращи в Скопие Източник: EPA

В третият ден от протеста срещу предложението на ЕС за преговорна рамка за Република Северна Македония под мотото "Ултиматум - Не благодаря" той ескалира, както още вчера заяви председателят на "Левица" Димитър Апасиев.

 

Докато на импровизираната сцена обвиненият в палежа на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля Ламбе Алабаковски палеше лист с надпис   "Преспанско споразумение, българско споразумение, френско предложение, фашизъм" с думите: "Ако моята диагноза е пироман, вашата е предатели", част от протестиращите пробиха металните ограждения пред сградата и влязоха в двора на сградата на правителството.

 

Към сградата полетяха яйце, чуха се взривяващи се пиратки, а част от протестиращите се оказаха лице в лице с плътен полицейски кордон с щитове.

 

Протестиращите освиркваха, скандираха "Оставка", и  "Никога Северна, само Македония", след което се разделиха и част от тях тръгнаха към сградата на парламента, но по-голямата част от тях остана пред сградата на правителството. 

 

Металните заграждения и пред парламента бяха съборени, към сградата също летяха пластмасови бутилки с вода, но протестиращите бяха посрещнати от полицейски кордон. 

 

По-рано от Левица написаха, че правителството възнамерява на утрешното си заседание да приеме предложението на за преговорна рамка. 

 

По информация на кореспондента на МИА в Брюксел утре в страната се очаква да пристигне председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, а целта на посещението, което не е обявено от страна на правителството е да бъде оказана подкрепата на ЕС за предложението за преговорна рамка.

 

Докато протестиращите обикаляха сградите на правителството и парламента пред водещи журналисти от македонски телевизии външният министър Буяр Османи и вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич отговаряха на журналистически въпроси, свързани с преговорната рамка и двустранния протокол с България.

 

"Разбирам емоциите, имаше почва за емоции, но сега е време да започнем да елиминираме едно по едно притесненията и да обясним, че няма нещо, което е застрашаващо в преговорната рамка", каза Османи. 

Още от "Светът"

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени