Трима американски военни са били убити при атака с дронове в Йордания

Това съобщи американският президент Джо Байдън

Йордания
Йордания Източник: Getty Images

Трима американски военни са били убити и мнозина са били ранени при атака с дронове срещу американски сили, разположени в Североизточна Йордания, в близост до границата със Сирия, заяви днес американският президент Джо Байдън.

 

Според американския лидер зад нападението стоят групировки, подкрепяни от Иран. "Днес Америка тъгува. Снощи трима американски военни бяха убити и мнозина бяха ранени при атака с дронове срещу нашите сили, базирани в Североизточна Йордания", се казва в изявление на американския президент.

 

"Въпреки че все още събираме сведения за тази атака, знаем, че е била извършена от радикални групировки в Сирия и Ирак, които разполагат с подкрепата на Иран", изтъква Байдън. Това е първият случай, при който американски военни загиват в региона, откакто започна войната в ивицата Газа.

 

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: ABD

Байдън поясни, че атаката е била извършена снощи. "Ще останем верни на тяхната решимост да се борят с тероризма", каза американският президент за убитите войници.

 

"Без съмнение ще потърсим сметка на всички отговорни в момент и по начин, който ние изберем", подчертава американският лидер. Централното командване на въоръжените сили на САЩ, което отговаря за региона на Близкия изток, заяви, че при атаката са ранени 25 американски войници.

 

Атаката, при която са убити трима американски военни, не е извършена на територията на Йордания, а в Сирия, заяви днес говорител на йорданското правителство, цитиран от Ройтерс. Говорителят Муханнад ал Мубайдин каза пред йорданската държавна телевизия "Ал Мамлака", че атаката е била извършена срещу американската база "Ат Танф" в Сирия.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени