Трима румънски депутати са били мишена на хакерска група, за която се смята, че е подкрепяна от китайското правителство

Става дума за двама настоящи евродепутати и един бивш евродепутат, който в момента е член на румънския парламент

Китайски хакери
Китайски хакери Източник: Pc-problems

Трима румънски депутати са били мишена на хакерска група, за която се смята, че е подкрепяна от китайското правителство и която е събирала данни за правителства, политици и избиратели, съобщава румънската редакция на "Свободна Европа". 

 

В началото на седмицата американски и британски правителствени служители повдигнаха обвинения, наложиха санкции и поискаха обяснения от Пекин във връзка с мащабна кампания за кибершпионаж, за която се твърди, че е засегнала милиони хора - включително законодатели, учени, журналисти и други.

 

През последните два дни властите в САЩ, Великобритания и Нова Зеландия обвиниха подкрепяни от Китай хакери, че са се насочили към техни граждани или правителства, за да получат информация за избори, политици или бизнес, пише "Свободна Европа", цитирана от БТА. Повдигнати са обвинения на седем китайски хакери, които са обявени за международно издирване от ФБР.

 

Според обвинителния акт на американското министерство на правосъдието сред политиците, които са станали обект на глобалната кампания за кибершпионаж, са трима от Румъния. Става дума за двама настоящи евродепутати - Каталин Теница (РЕПЕР) и Александру Мурару (Национално-либерална партия, НЛП), и един бивш евродепутат, който в момента е член на румънския парламент - Павел Попеску (НЛП).

 

Китайски хакери
Китайски хакери Източник: Yandex

Смята се, че тримата румънски политици са станали жертва на шпионска кампания на група хакери, наречена "APT31", срещу Интерпарламентарния алианс за Китай - международна група от парламентаристи, които се занимават с това как демократичните държави трябва да се отнасят към Китай. 

 

Групата е обект на внимание от страна на Пекин заради критични изказвания по адрес на китайския комунистически режим и обвинения в нарушаване на правата на човека. Интерпарламентарният алианс за Китай е основан през 2020 г. по повод годишнината от протестите на площад Тянанмън през 1989 г., които са брутално потушени от Китайската комунистическа партия, припомня медията.

 

В началото на 2021 г. хакерите са регистрирали десет имейл акаунта, от които са изпратили над 1000 имейла до повече от 400 акаунта на хора, свързани с Интерпарламентарния алианс за Китай. Не е известно колко от получателите са отворили имейлите, но онези, които са го направили, са предоставили неволно на хакерите данни за IP адресите на устройствата си, откъде са отворили имейла, какви браузъри или операционни системи използват.

 

Според източници на "Свободна Европа" някои от румънските политици в Интерпарламентарния алианс за Китай са били потърсени от румънските тайни служби, които са искали да проверят дали са получили имейли от китайски хакери.

 

Депутатът от НЛП Александру Мурару каза пред "Свободна Европа", че не си спомня да е получавал или отварял такъв имейл. По думите му не е изненадващо, че членовете на алианса са били мишена на хакери, подкрепяни от правителството в Пекин.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени